woensdag 15 februari 2012


Ruimtelijke Ontwikkeling


In de laatste commissievergadering van Ruimtelijke Ontwikkeling kwamen een groot aantal onderwerpen aan de orde. In de weblog van vrijdag j.l. heb ik al gewezen op het dubbelzinnige in de houding ten opzichte van de “weg ”

Ik schreef: “Opnieuw bleek dat commissieleden en wethouder nog steeds vast zitten in het oude stramien. Van Zeeland ging zich weer beroepen op het bestuurakkoord en zat weer met een aantal commissieleden dicht bij een neen tegen de weg, als deze niet op de Laarbeekse voorwaarden wordt aangelegd ” Meer nog dan de raad zitten de burgerleden van  de commissie vastgeroest in oude sentimenten. Dit geldt misschien nog wel in  versterkte mate voor de wethouder himself.

In de commissie werden twee presentaties gehouden. Een ( uitgestelde ) presentatie over de Groene Long en een over Mooreeshof. Wendela de Ridder gaf een overzicht van de ontwikkelingen in de muziektuin (Theehuis, kiosk,Laarbeek Outdoor etc. ) Het Theehuis wordt opgeknapt en krijgt de functie van bezoekerscentrum. Ook zal er een VVV-infopunt in gevestigd worden.
Dankzij subsidies  van allerlei kanten worden hier onvermoede ontwikkelingen mogelijk gemaakt, die de gemeente zelf niet eens zoveel kosten. Belangrijk is ook dat Beek en Donk voor deze projecten de handen ineen geslagen heeft. Dit werkt. Zo blijkt ook hier.

De 2e presentatie betrof Mooreeshof.  Opnieuw blijkt dat de Woningstichting goed bezig is. Op het terrein achter het voormalige gemeentehuis van Lieshout komt een bed en breakfast met 9 kamers  en een ORO-complex. met woningen voor 24 jongeren  met een verstandelijke beperking. Ook krijgt het voormalige gemeentehuis een nieuwe ingang aan de achterkant. Er is voorzien in een 82-tal parkeerplaatsen, waarvan een aantal afgesloten. Een aantal commissieleden zetten hierbij vraagtekens. Volgens de Woningstichting en de wethouder moet dit aantal voldoende zijn.

De eerste indruk van het plan voelde goed. De vraag die zou kunnen opkomen is of de ruimte voor al deze activiteiten wel voldoende is. De toegang blijft wel heel erg nauw zowel aan de zijde van het Brouwerijcafé als bij de toegang tussen het oude en nieuwe gemeentehuis. De ietwat afgelegen en geïsoleerde ligging zou ook wel eens een nadeel kunnen blijken. Het zou “opener ”moeten worden en meer bij het dorp betrokken moeten worden.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185