maandag 24 oktober 2011


Woonvisie 1


Met de herinnering aan de opiniërende raadsvergadering van donderdag 26 mei j.l. nog stevig in gedachten heb ik de nieuwe Woonvisie 2011 -2016 doorgenomen. Ik vond dat wethouder van Zeeland op 26 mei de wereld op zijn  kop zette door vooruitlopend op de Woonvisie een woningbouwprogrammering te presenteren. In de weblog van 10 juni schreef ik dan ook:

“ Zonder de woonvisie af te wachten presenteerde wethouder van Zeeland een nieuw woningbouwprogramma. Dit programma was enkel en alleen gebaseerd op de bestaande  woningbouwplannen. Op het aanbod van 1184 woningen in deze plannen derhalve . Niet dus op de vraag en/of behoeften van de inwoners van Laarbeek.  Deze moeten immers uit de woonvisie komen.
Feitelijk is dit de wereld op zijn kop. Laarbeek wil tot 2020 een 714-tal woningen bouwen. De vraag waarop dit aantal en de gekozen fasering gebaseerd is, kan nog niet beantwoord worden.  Hiervoor hebben wij de woonvisie nodig. Van Zeeland sprak duidelijk voor zijn beurt. Het aantal woningen staat voor het college al vast; het soort alleen nog niet.”

Lezing van de nieuwe Woonvisie heeft mij alleen maar gesterkt in deze opvatting. Heel belangrijk voor het vervolg zal zijn wat er komt te staan in de actualisering 2011 van de bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisatie 2011.Deze zal eerstdaags verschijnen.

De nieuwe Woonvisie is het vervolg op de Beleidsvisie 2003 -2007 die in 2003 vastgesteld is. Het werd dus , ook gezien de grote veranderingen op de woningmarkt, hoog tijd dat er een nieuwe, actuele woonvisie kwam. Ook Laarbeek bevindt zich op een kantelpunt. De Woonvisie ligt ter inzage. Iedereen die daaraan  
behoefte heeft, kan bij de gemeente reageren door een zienswijze in te dienen.

Van een compleet vernieuwende aanpak is in de Woonvisie geen sprake. Der visie borduurt duidelijk verder op de oude vertrouwde paden. BMC stelt in dit opzicht wel enigszins  teleur. De versie die ik onder ogen heb gekregen , is duidelijk ook nog niet af. Dat hebben we BMC wel vaker meegemaakt.

Zitten er in het geheel geen nieuwe elementen in de nieuwe Woonvisie? Dat zeer zeker wel. Morgen zal ik op een paar hiervan nader ingaan.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185