donderdag 6 oktober 2011


Coffeeshops ook in de dorpen?


Vorige week vrijdag vergaderde het Regionaal College. Dit zijn de burgemeesters uit de regio die onder voorzitterschap van de Eindhovense burgemeester, Rob van Gijzel, het bestuur van d e politieregio Zuidoost vormen. Zaterdag 1 oktober berichtte het ED over deze vergadering. Normaal besteed het ED nauwelijks aandacht aan vergaderingen van het regionaal bestuur. Dit keer was het anders. Er lag een advies van een werkgroep over het spreiden van coffeeshops over de regio. Dit is een zeer beladen onderwerp.

Directe aanleiding voor het instellen van deze werkgroep die onder leiding stond van de Bestse burgemeester Ivo  Kortmann en waarin o.a. ook met medeweten van de raad de Laarbeekse burgemeester Ubachs zitting heeft genomen, is het voornemen van het kabinet om over te gaan tot de invoering van een zgn. wietpas. Alleen eigen inwoners kunnen  zo’n wietpas krijgen. Per coffeeshop zullen  er max. 1500 passen worden uitgegeven. Minister Opstelten hoopt zo grip te krijgen op de coffeeshops; de coffeeshophouders verwachten  dat de illegale straathandel hierdoor fors zal toenemen. Om aan te tonen dat dit inderdaad het geval is, zijn coffeeshophouders in Maastricht overgaan  tot het weigeren  van verkoop aan  buitenlanders,die geen directe buren  zijn.


Volgens het ED zijn er in Zuidoost-Brabant zo'n 35.000 gebruikers. Het kabinet wil van coffeeshops besloten clubs maken met maximaal 1.500 leden. Dat betekent dat de regio behoefte heeft aan 22 tot 24 coffeeshops. Voor tweederde daarvan is ruimte in Eindhoven en Helmond. Dus zouden 7 Ć  8 coffeeshops elders in de regio gevestigd moeten worden.

Opmerkelijk is dat het advies alleen de verkoop van wiet en niet-alcoholische dranken in  coffeeshops wil toelaten. Dus geen hasj meer die uit het buitenland komt. Volgens schattingen bedraagt de verkoop van hasj in de coffeeshops. dertig to veertig procent Alleen verkoop van (neder-)wiet zou dan nog kunnen.

Het lijkt allemaal zo simpel. De werkelijkheid is een heel stuk weerbarstiger. Het ED twijfelt aan de haalbaarheid van de nuloptie,waarvan de kleinere gemeenten in de regio, waaronder Laarbeek uitgaan.  Ik twijfel wel aan de haalbaarheid van meer dingen op dit punt. Een halfslachtige regeling met een illegale achterdeur en een legale voordeur heeft m.i. geen kans van slagen.

Aan een Inhoudelijke bespreking van het advies van de werkgroep kwamen de in Helmond verzamelde burgemeesters vorige week vrijdag niet toe. Burgemeester Rob van Gijzel bevond zich in China. En dan staat de regio stil!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185