donderdag 13 oktober 2011

                                                         Participatie



Hoe lastig het op zwart gaan van de gemeentelijke website is, blijkt nu weer. Ik wilde teruggrijpen op de evaluatie van de WMO, maar dat is nu onmogelijk, omdat de website nog steeds uit de lucht is.

Toen ik vorige week de het onderzoeksrapport “ Maatschappelijke participatie in Laarbeek onderzocht ” vielen mij al een paar conclusies op. Op verzoek van de gemeente hebben de onderzoekers van SGBO zo goed en zo kwaad als dit ging de uitkomsten proberen te herleiden tot de kerkdorpen.Dit is redelijk goed geslaagd. Bijkomend voordeel hiervan is dat we nu over participatiegegevens per kern beschikken en de kernen onderling met elkaar kunnen vergelijken. Dit levert op een paar onderdelen verrassende gegevens op.

De Laarbeekse kernen scoren goed op het terrein van participatie, zeg voor het gemak maar aan deelneming aan het maatschappelijk verkeer. SGBO hanteert hier een staffel voor: bij een score van 2 of lager is er sprake van een geringe/eenzijdige participatiefocus; boven de 3,5 is er sprake van een bovengemiddelde participatie. Boven de 5 spreekt SGBO van een breed participatieprofiel.

Wat blijkt nu? Laarbeek scoort een gemiddelde van 4,09, dus een bovengemiddelde participatiescore. Dit komt overeen met het beeld dat wij van onze gemeente hebben: een gemeente met een grote sociale cohesie. Mariahout heeft de hoogste participatiescore ( 4,62 ) wat met onze indruk overeen komt. In Beek en Donk en Lieshout zijn de scores resp. 3,89 en 4,11. Ook dat komt overeen met ons beeld. Aarle-Rixtel scoort het laagst van alle kerkdorpen, n.l. 3,84. Met alle respect voor SGBO, dat wil er bij ons niet in!

Heel positief is dat de jongste leeftijdsklasse ( 18 t/m 26 jaar ) in geheel Laarbeek hoger scoort dan de daarop volgende leeftijdsklasse. In de referentiegroep is dit omgekeerd. Dit geeft weer moed voor de toekomst. De overall conclusie van het onderzoek is dat Laarbeek een hogere participatiescore en een lagere eenzaamheidscore dan de referentiegroep heeft. Dit is positief nieuws. We moeten proberen dat minstens zo te houden. De druk hierop zal in de toekomst wel toenemen, omdat het aantal sterk participerende actieve buurtbewoners door de vergrijzing in de toekomst zal afnemen. Dit is inderdaad een risico.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185