zondag 16 oktober 2011

           Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling




Op de agenda van de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling stonden twee majeure onderwerpen: het beleidsplan WMO en het subsidieprogramma maatschappelijke ontwikkeling 2012-2015. Vijf van de zeven leden van de commissie waren afwezig; 4 partijen hadden de plaatsvervangers gestuurd. Een partij, de VVD, schitterde door afwezigheid. Het zal wel toeval geweest zijn, maar het feit alleen al was toch veelzeggend. Wethouder Briels vertegenwoordigde in zijn eentje ook nog eens de wethouders Vereijken en Biemans. Ook dat geeft te denken.

Bij de behandeling van het Beleidsplan WMO maakte de voorzitter van de WMO-raad , Don van Sambeek, gebruik van het spreekrecht. Hij deed dat op zijn vertrouwde manier, rustig en duidelijk. De WMO- raad is heel tevreden met de gang van zaken rond het tot stand komen van het Beleidsplan. Er is een goede samenwerking geweest tussen de raad en de ambtenaren. De weerslag hiervan is in het Beleidsplan terug te vinden. Van Sambeek keek niet alleen achteruit,m aar ook heel duidelijk vooruit naar de toekomst. Nu komt het erop aan het Beleidsplan om te zetten in beleid. En hij stipte aan : het in stand houden van de individuele voorzieningen, de uitbouw van het centrum voor jeugd en gezin, de terugkoppeling naar de Dorpsraden , de kanteling, de nieuwe welzijnsorganisatie, de overdacht van taken naar de gemeente bij de AWBZ en de jeugdzorg. Dit alles zal veel vragen van de gemeente.

De commissie reageerde heel positief op het Beleidsplan. De beste inhoudelijke reacties kwamen van Rick van Bree vanuit zijn eigen professie en Greet Buter vanuit haar sociaal-democratische grondhouding. “Mensen zijn belangrijk, niet de stenen ” Zo vatte zij haar betoog samen. Ik was het op dit punt hartgrondig met haar eens.

Veel tijd werd besteed aan de bevordering van de rijvaardigheid voor scootmobielen. Teveel tijd voor een uitvoeringszaak, vond ik. Wethouder kwam consequent redenerend vanuit het Beleidsplan tot een afwijzing van verplichte certificaten. Theoretisch had hij volgens mij volkomen gelijk.

De behandeling van het subsidieprogramma leverde weinig nieuwe gezichtspunten op. Het veld had nauwelijks reacties ingediend. De vrijwilligers en de minima zijn zoveel mogelijk ontzien. Terecht stonden de commissie en de wethouder vooral stil bij de uitbreiding van cluster 7. Ook burgers kunnen voortaan subsidieverzoeken indienen voor burgerinitiatieven. Hiervoor is een extra € 25.000,00 vrijgemaakt.

Aan het slot deelde de wethouder mee dat er overgangsafspraken zijn gemaakt met de professionele organisaties. In 2012 zullen zij met 10% gekort worden; in 2013 met de resterende 5%

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185