zondag 23 oktober 2011


Woonmonitor



Het ED heeft vorige week woensdag een uitvoerig verslag gedaan van de nieuwe Monitor Wonen van het SRE.  Onder kop “ Minder jonge mensen in de regio ” stond het regionale dagblad uitvoerig stil bij het weg trekken van jonge mensen uit de regio. De daling van het aantal inwoners tussen de 25 en de 34 jaar in Zuidoost-Brabant is inderdaad de meest opvallende constatering in het rapport van het SRE. Het wegtrekken van jongeren uit de regio naar elders werkt een versnelde vergrijzing van de bevolking van onze regio in  de hand. Dit is natuurlijk zorgwekkend. Hier moet beslist  een gedegen antwoord op te komen.

Het SRE heeft zelf geen afdoende verklaring voor deze ontwikkeling. "Het zou bijvoorbeeld kunnen dat ze na hun studie uit de regio vertrekken om elders te gaan werken", zegt Ron Hensen van het SRE in het ED. In een paar case-studies die het ED  afgelopen woensdag en passant ook publiceerde, blijkt dit wel te kloppen. De regio biedt te weinig arbeidsplekken voor afgestudeerden in andere sectoren dan high tech en design, die vooral in onze slimme regio te vinden zijn. Afgestudeerden in A- en G- wetenschappen en beroepen moeten daarom vaak noodgedwongen elders hun kost gaan verdienen. En dan trekt natuurlijk de Randstad.
Gevolg is een snellere vergrijzing dan normaal het geval zou zijn. Het SRE-onderzoek bevestigt  het beeld dat de bevolking vergrijst. Waalre is de meeste grijze gemeente in de regio: 21 procent van de Waalrenaren is 65 jaar of ouder. Son en Breugel bekleedt met 20,3 procent aan 65-plussers de tweede plaats. Laarbeek houdt zo ongeveer het midden.

Deze ontwikkeling heeft natuurlijk directe  gevolgen voor de woningbouw. De vraag naar huizen stijgt voorlopig nog een tijdje door de voortschrijdende gezinsverdunning. De behoefte aan seniorenwoningen neem toe. Om jongeren in de regio te houden is echter meer nodig dan alleen maar betaalbare woningen. Jongeren kunnen we alleen  hier houden als de regio een meer gedifferentieerd aanbod van bedrijvigheid biedt. Naast de high tech bedrijvigheid zou er een andersoortige werkgelegenheid moeten komen.
Het zou boven dien de regio minder conjunctuur gevoelig!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185