maandag 31 oktober 2011

Maandag 31 oktober 2011

Geheimhouding en vertrouwelijkheid




In de commissie Algemeen Bestuur is de verbazing uitgesproken over de informatie naar de commissie en de raad toe. Concreet betrof het een krediet voor het Voorzieningencluster Beek. Alleen het concept-raadvoorstel lag ter inzage. Alle andere onderliggende stukken ontbraken.

Wethouder Vereijken gaf overigens ruiterlijk toe dat dit een omissie was. Hij beloofde beterschap. Alleen wilde hij de stukken slechts vertrouwelijk ter inzage leggen. Dit met een beroep op theoretisch mogelijke bezwaren tegen de gunning van de aanbesteding.

Het is niet de eerste keer dat aanmerkingen worden gemaakt op het summier of in het geheel niet ter inzage leggen van de onderliggende stukken. Met name wethouder Vereijken stelt zich op dit punt heel terughoudend op. M.i. niet altijd terecht. Vereijken is waarschijnlijk te weinig raadslid geweest om dit als wethouder goed te kunnen aanvoelen.

Voorzichtigheid is te prijzen. En soms moeten stukken vertrouwelijk behandeld worden, zeker als het belang van de gemeente mogelijk van openbaarmaking schade kan oplopen. Anderzijds moet de raad voldoende informatie hebben om afgewogen een beslissing te kunnen nemen. Hierbij speelt ook nog steeds iets anders.

College en griffie hebben klaarblijkelijk een verschillende opvatting over de vraag wie verantwoordelijk is voor het ter inzage leggen van stukken. Op gezette tijden komt dit weer bovendrijven. Het wordt m.i. hoog tijd dat de raad hierover een uitspraak gaat doen. Ik had gehoopt dat er binnenkort zoals afgesproken een raadsbijeenkomst gewijd zou worden aan het dualisme. Hier hoort dit onderwerp thuis.

Echter de bijeenkomst is klaarblijkelijk weer op de lange baan geschoven. Misschien hadden we hier als CDA harder en consequenter aan moeten trekken. Dat het hard nodig is bewijst de onvrede bij partijen in de raad over het veelvuldig gebruik maken van de vertrouwelijkheid en het karig zijn met het verstrekken van relevante informatie. Om te kunnen controleren heeft de raad nu eenmaal informatie nodig. Een college moet zorgen dat aan deze primaire voorwaarde voldaan wordt.

 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185