maandag 17 oktober 2011


Samenwerking Peelgemeenten



De colleges van B en W van de zes Peelgemeenten, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond,Laarbeek en Someren  zijn hun samenwerking aan het versterken. Onder leiding van de gemeentelijke secretarissen hebben ambtelijke werkgroepen de mogelijkheden voor samenwerking onderzocht. Over dit onderzoek is onlangs op een bijeenkomst van de colleges gerapporteerd. De gemeenteraden zijn hierover geïnformeerd.

In de commissievergadering Algemeen Bestuur vorige week donderdag greep burgemeester Ubachs de gelegenheid met beide handen aan om de Laarbeekse commissie nader te informeren. Samenwerking op het terrein van watertaken ( beheer hemelwater, grond- en afvalwater ) en handhaving in de openbare ruimte (BOA-taken) bieden volgens de colleges een goed perspectief voor samenwerking. Verder onderzoek is noodzakelijk voor zwaardere onderwerpen als food, recreatie en toerisme en verzekeringen. Dit geldt ook voor personeelsbeleid en het opzetten van een centraal juridisch team.

Eigenlijk vond ik het resultaat aan de magere kant. Het aantal onderwerpen waarop samengewerkt gaat worden, is heel bescheiden. Mogelijk dat het verdere onderzoek nog meer mogelijkheden oplevert, maar zekerheid hierover bestaat er nog niet. Doel van de samenwerking is het delen van kennis en het reduceren van kosten. Samenwerking zou ook moeten leiden tot een versterking van de positie van Peelland in de regio Zuidoost-Brabant. Ik denk dat daar meer voor nodig is dan deze beperkte samen werking. Ook betwijfel ik dat het voornemen past binnen de uitspraak van bestuurlijke versterking waar de Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, op 22 september j.l. over sprak. Deze samenwerking is te minimaal om echt voor bestuurlijke versterking te kunnen doorgaan. Elders in het land zijn verdergaande vormen van samenwerking ontwikkeld. De Peellandgemeenten zouden hier eens naar moeten kijken.

Positief is overigens wel dat de gemeente Helmond zich positief heeft opgesteld en  haar verantwoordelijkheid als “ hoofdstad ” van Peelland lijkt op te pakken. Dit biedt kansen. Tenminste als de band van de regio met Brainport en Eindhoven behouden blijft.

De Laarbeekse commissie ging vorige week nauwelijks inhoudelijk in op de mededelingen over deze regionale samenwerking. De Werkgroep stelde zich enigszins terughoudend op. Overdracht van uitvoeringstaken stuit bij De Werkgroep niet op bezwaar; anders ligt het bij overdracht van bevoegdheden en beleidstaken. “Bij beleid is het in het SRE verkeerd gegaan ” zei Ben Swinkels heel omineus. De korte discussie die daarop volgde was niet de meest heldere.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185