donderdag 27 oktober 2011

Vrijdag 28 oktober 2011

Drukke agenda’s van raadsleden




Raadsleden organiseren hun werk niet altijd even goed. Vaak krijgen bijzaken de overhand. Daarom kunnen raadsleden zich niet concentreren op hun eigen werk als volksvertegenwoordigers.

Die signalen krijgt voorzitter Peter Otten van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden steeds vaker, zo stelt hij tegen Binnenlands Bestuur. Otten reageert hiermee op het Enschedese raadslid Niels van der Berg, die onlangs met een slaapzak naar het gemeentehuis kwam. 



“ Net als Van den Berg ziet voorzitter Otten, ook raadslid in Zeist, het probleem. Tegen Binnenlands Bestuur voegt hij daar nog wel een kritische noot aan toe. “Als je raadslid wilt worden, ben je daar het jaar ervoor al mee bezig. Bij elkaar ben je dus vijf jaar actief. Voor jonge mensen, die naast het werk ook nog een gezin hebben en willen sporten, is dit moeilijk te combineren. Je bent in ieder geval twee avonden in de week bezig met vergaderingen, en dan ook nog stukken lezen. Dit staat op gespannen voet met hun zapcultuur.”

Het gevaar ligt op de loer dat raadsleden snel afhaken. Het werk geeft ze dan geen voldoening. “In deze periode kom ik er niet of nauwelijks aan toe om de burgers met problemen daadwerkelijk op te zoeken en daar baal ik enorm van’, schrijft raadslid Van den Berg zijn webblog. “Het gaat zo niet langer, genoeg is genoeg, en die mening is ook menig collega raadslid toegedaan. Laten we een en ander enigszins behapbaar houden, een uitschieter kan, maar een bed and breakfast in het stadhuis is mijn nachtmerrie””


Is verbetering mogelijk? Otten denkt dat dit wel degelijk mogelijk is. Gemeenteraden kunnen de werkdruk wel verminderen. Fracties moeten zich bezighouden met hoofdzaken, het werk onderling verdelen. “Een losse stoeptegel is werk voor de ambtenarij. Ook zouden burgemeester, griffiers en raadsleden hun eigen functioneren om de zoveel tijd moeten evalueren.” Zegt hij.

Ik denk dat er nog veel te winnen valt!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185