woensdag 30 september 2015


Positie raadsleden


 

Een dertigtal raadsleden stapten in de huidige zeventien maanden durende raadsperiode al uit de raad. De helft van het aantal opgestapte raadsleden kon  het raadswerk niet langer combineren met werk en gezin. Soms waren conflicten binnen de eigen partij, verhuizing of gezondheidsproblemen reden om als raadslid te stoppen. In  de vorige raadsperiode van 2010 tot 2014 vertrokken 43 raadsleden voortijdig. Dat er nu al zoveel raadsleden stoppen, is een veeg teken. Hiermee komt de diversiteit van de raad komt in het gedrang. Relatief meer gepensioneerden en mensen die werken in de publieke sector bezetten raadszetels. Deze eenzijdiger samenstelling doet afbreuk aan de kwaliteit van de raad. Deze trend bestaat al langer.

Ook blijkt dat raadsleden het veel drukker krijgen door de extra taken die op de gemeenten zijn afgekomen. Denk hierbij aan de drie grote transities. Daarbij komt dat gemeenten lid zijn van steeds meer samenwerkingsverbanden. Het is voor raadsleden heel lastig om daar een goed zicht op te krijgen. De raad voelt zich op dit terrein onmachtig. Dat werkt heel frustrerend. Het raadswerk verliest zijn aantrekkelijkheid. Dat velen voortijdig afhaken en dat het lastig is goede kandidaten te vinden, is slecht voor het functioneren van de lokale democratie. Het wordt tijd dat raadsleden ondersteuning krijgen en minder leesvoer op hun bordje krijgen.

Veel werk, een lage vergoeding en weinig invloed zijn geen aantrekkelijk perspectief. Het voortijdig afhaken van raadsleden wijst erop dat het raadswerk zijn aantrekkelijkheid verliest. Dat het zo lastig is om voor de plaatselijke volksvertegenwoordiging goede kandidaten te vinden die een termijn ook vol maken, is slecht voor het functioneren van de lokale democratie.

Vandaag (woensdag 30 september 2015 )reageerde Ton Dijkmans, raadslid in Cranendonck en bestuurslid van de belangenvereniging van raadsleden Raadslid.NU op de opiniepagina van het ED met een reactie, waarin hij de eerdere berichten relativeerde. “ Aantal afhakers in raden valt eigenlijk nog mee ” stond boven het artikel. Wel erkende hij dat het raadswerk veel tijd kost; het is daarom begrijpelijk dat mensen kiezen voor hun maatschappelijke carrière.

Op zich heeft Dijkmans gelijk als hun het aantal afhakers niet schokkend vindt, maar hij onderschat de gevolgen van het gevoel dat ontstaat: de raad is het hoofd van de gemeente, maar kan haar taak absoluut niet waarmaken. Geen wonder dat het animo om raadslid te worden of te blijven afneemt. Structureel zal hieraan iets gedaan worden. De lokale democratie staat of valt met goede raadsleden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185