woensdag 9 september 2015


                                                                                                                                                       

Buurtbus


Harry de Groof, de onvermoeibare voorzitter van de Buurtbus, heeft flink aan de bel getrokken en aandacht gevraagd voor de penibele situatie waarin de buurtbus dreigt te komen als de aanbesteding volgens de voorwaarden van de provincie gaat plaatsvinden.

De Groof staat in zijn kritiek bepaald  niet alleen ; ook in andere regio’s ondervinden de vrijwilligers van de buurtbuis  dezelfde problemen. De vrijwilligers van de buurtbussen in Zuidoost-Brabant kunnen de borst natmaken. De buurtbussen dreigen met de nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer, die in december 2016 moet ingaan, fors minder subsidie te krijgen.
Voor de Stichting Buurtbus Laarbeek dreigt volgens voorzitter Harry de Groof zelfs een halvering. De Laarbeekse buurtbus werd, net als alle andere buurtbussen in Zuidoost-Brabant, tot 1 januari van dit jaar gefinancierd vanuit het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Die had de wettelijke taak om het openbaar vervoer in deze regio te regelen, maar deze taak ligt - zo besloot het kabinet - vanaf dit jaar bij de provincie.Voor de nieuwe concessie heeft de provincie volgens De Groof een programma van eisen opgesteld dat voor Laarbeek 'zeer nadelig' lijkt uit te pakken.
Voor de Brabantse SP-fractie in de Brabantse Staten was deze kritiek aanleiding Gedeputeerde Staten vragen te stellen over het voornemen om de buurtbussen in Zuidoost-Brabant vanaf eind volgend jaar flink minder subsidie te geven. Het Eindhovense SP-statenlid, Willemieke Arts, stelde de vragen n.a.v. de zorgen die Harry de Groof in het ED verwoordde.

Dus even afwachten wat het antwoord van GS zal zijn. Heel veel vertrouwen dat zaken nog gaan veranderen heb ik overigens niet.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185



Woensdag 9 september 2015