zondag 6 september 2015

                                                                                                                                                       

Een opvallend begin


Het Laarbeekse college van B en W is verrassend actief en zelfbewust uit het zomerreces gekomen. Het college dat zich tot nu toe nauwelijks wist te manifesteren, heeft  direct na de vakantie  het initiatief naar zich toe getrokken. Binnen een paar weken  heeft het college een aantal belangrijke stappen gezet. De vakantie heeft het  college klaarblijkelijk goed gedaan.

Allereerst is het college met plannen naar buiten getreden om  de woningbouw in Laarbeek na een periode van stagnatie weer van de grond te trekken. Natuurlijk is de aantrekkende economie hierbij een belangrijke steun in de rug. Belangrijker is dat het college er in geslaagd is op tijd klaar te zijn en hiervoor het groene licht van de provincie heeft gekregen. Laarbeek mag 150 extra woningen gaan bouwen voor de huisvesting van de eigen inwoners. Dit bovenop de reeds goedgekeurde 924 woningen. De gemeente heeft de bouwgrond en de toestemming  voor de woningen. Nu nog als de wiedeweerga bouwen in de kernen van Laarbeek. Met name in Aarle-Rixtel en Lieshout  wordt hierop met ongeduld gewacht.

Ook heeft het college in de nieuwe nota reserves en voorzieningen  grootscheeps opruiming gehouden in de vele potjes die in de loop van de jaren zijn aangelegd. Vele van deze voorzieningen en fondsen zijn een automatisme geworden en beantwoorden niet meer aan het doel waarvoor zij indertijd ingesteld zijn. Het zijn verdekte reservepotjes geworden die middelen vastzetten en daarmee de financiële speelruimte van de gemeente onnodig beperken. Stille reserves dus. Het college heeft er het mes ingezet   en voorgesteld een aantal onnodige fondsen en voorzieningen op te heffen. Per saldo leidt dit tot de toevoeging van €  106.000-  aan de algemene reserve. Gelijktijdig wordt een extra bedrag van € 86.000,- aan de reserve incidenteel nieuw beleid  toegevoegd. Dit laatste is een reeds lang gekoesterde wens van de raad. Jarenlang was er geen ruimte voor omdat het geld vastgezet werd in allerlei fondsen.

Deze herschikking geeft meer duidelijkheid en vergroot de financiële spankracht van de gemeente. Minder in allerlei potjes stoppen geeft meer mogelijkheden voor nieuw beleid. Dat is winst. Het maakt de gemeente bovendien een tikkeltje meer flexibel. En dat al voor de verhoging van de OZB met 13% die voor 2016 ingerekend is.

En de derde verrassende move van het college is de uitnodiging  van het college  aan alle inwoners van Laarbeek van 3 september j.l. Het college wil overleggen over de vraag hoe de burgers van Laarbeek betrokken kunnen worden bij de veranderde rol van de overheid. Hierbij wijst het college op de participatiesamenleving. Het zelfsturend vermogen van de inwoners, de doe- en netwerkdemocratie en burgerparticipatie. Allerlei gemeenten zijn bezig om de inwoners meer te betrekken bij de veranderde rol van de overheid. De praktijk blijk echter vaak weerbarstiger dan de theorie. Het out of the box denken valt niet mee. Op 10 september wordt een poging gemaakt om dit te doorbreken. Iedereen is van harte welkom in het gemeentehuis. Wel even aanmelden.

Natuurlijk is dit een mooi initiatief. Er is een programma voor deze avond opgesteld. In de uitnodiging blijft het programma ietwat cryptisch. Ook  het college verwacht niet dat er op 10 september een pasklaar antwoord  komt; eerder een begin en aanzet voor een antwoord. Toch zullen we een  antwoord moeten vinden onze verticale democratie komt steeds meer onder druk te staan door de horizontale  netwerkdemocratie. Mahatma Gandhi zei al:” Alles wat je voor mij doet maar niet met mij doe je tegen mij! ” Ik denk dat dit steeds meer geldt.

Concluderend kan met recht gezegd worden dat het college  met deze voorstellen en initiatieven een goede start heeft gemaakt. Doorgaan dus op de ingeslagen weg en out of the box blijven denken.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185