maandag 28 september 2015


De provincie en herindeling.


Enkele dagen geleden stond er een opmerkelijk bericht in het ED. Om precies te zijn op donderdag 24 september j.l. Het Ed deed verslag van een gezamenlijke bijeenkomst van de gemeenteraden van Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel. De drie raden waren bijeen in het Vestzaktheater in Son om bijgepraat te worden over elkaars bestuurlijke toekomst.

Voor een goed begrip even in het kort de voorgeschiedenis: de provincie vroeg vorig jaar alle Brabantse gemeenten om een toekomstvisie te ontwikkelen en daarbij de eigen bestuurskracht tegen het licht te houden. Een zware commissie werd door de provincie hiervoor benoemd, de commissie Huybrechts. Aanvankelijk leken de drie gemeenten af te koersen op een fusie. Ondertussen zijn de gevoelens wat bekoeld en wil met name Son en Breugel zelfstandig blijven. Wel wil de gemeente bevoegdheden overdragen als het om gemeente-overstijgende thema’s gaat. Ook Geldrop-Mielo zit min of meer op deze lijn. Nuenen met al haar problemen is er nog niet uit.
Op de bijeenkomst in Son was ook aanwezig de nieuwe gedeputeerde Anne-Marie Spierings. Zij verkondigde daar een geheel ander geluid dan we in de vorige periode steeds vanuit de provincie hoorde. Toen was het steeds: een samenwerking moet van onderop konen; we gaan als provincie niets opleggen, maar samenwerking moet en misschien fusie ook wel. De provincie stermede steeds met het begrip “krachtdadig” bestuur.

Anne-Marie Spierings kwam met een ander verhaal. Zij zei:

“ We hebben geen kaart inde bureaula liggen met gemeentegrenzen van over tien jaar. Wellicht komen jullie wel met de oplossing om ondanks alle extra taken toch zelfstandig ter blijven. ”

Dat klonk de aanwezigen in het Sonse Vestzaktheater natuurlijk als muziek in de oren. Ik denk dat dit ook in Laarbeek gehoord is. Immers Laarbeek wil haar zelfstandigheid behouden en zoekt de oplossing ook in verdergaande samenwerking, vooral in Peel 6.1.

Met de nieuwe wind in het provinciehuis lijkt de herindeling van gemeenten in Brabant voorlopig van de baan. Het dossier zit weer ergens in het Provinciehuis in de onderste la.

Voor meer informatie: Willy van Osch. Tel 0653627185 en/of wphvanosch@onsbrabantnet.nl