maandag 7 september 2015

                                                                                                                                                       

                                                           Aboutaleb           



Elk jaar begin september organiseert het weekblad Elsevier de H.J. Schoo-lezing. Dit keer werd de lezing voor de 8e keer gehouden. De burgemeester van Rotterdam ,Aboutaleb, was de spreker.

In een rede die hij  als titel “ De roep van de stad ” had meegegeven, waarschuwde hij dat Nederland zijn positie als vooraanstaande handelsnatie dreigt te verspelen. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten volgens Aboutaleb  meer budget en bevoegdheden krijgen van de nationale overheid. De Nederlandse bestuurlijke hoofdstructuur is volgens hem een piramide  met bovenin het Rijk en onderin de gemeenten. Zijn voorstel is om die piramide om te keren, met bovenin de steden van de toekomst. De lokale overheid moet de eerste overheid zijn, dicht bij de burgers en ondernemers.

Dit model sluit volgens Aboutaleb beter aan bij de tijdsgeest. Steden en stedelijke regio's blijven de komende decennia groeien en zijn 'in staat de kraamkamer te worden van nieuwe generaties' die vorm geven aan een nieuwe en op duurzaamheid gebaseerde economie. ,,We gaan steeds meer toe naar co-creatie, waarbij bewoners mede bepalen wat prioriteit heeft in hun wijk en wie wat doet.''

 Inspiratie put Aboutaleb onder meer uit Engeland, Frankrijk en Italië, waar steden en stedelijke regio's met succes steeds meer bestuurlijke autonomie krijgen. Met zijn oproep borduurt hij voort op het pleidooi van de invloedrijke Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber, die stelt dat niet wereldleiders maar burgemeesters mondiale problemen als de klimaatopwarming kunnen oplossen.

Toen ik destijds het boek van Barber las, vond ik dat hij in veel opzichten doordraafde. Er zaten wel enige elementen in  “ Als burgemeesters zouden regeren ” die de moeite van het overwegen waard waren. De elementen die er wel toe doen, heeft  burgemeester Aboulaleb er handig uitgeplukt.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185