zondag 27 september 2015



Laarbeekse inbreng



De vergadering van de commissie Ruimtelijk Domein is met opzet een week vervroegd. Dit om de commissie de gelegenheid te geven om met wethouder van Zeeland te overleggen over de inbreng van Laarbeek op de bijeenkomst van 29 en 30 september aanstaande over de verkeersproblematiek. De minister heeft heel duidelijk aangegeven dat zij de gelden voor de Noordoost corridor alleen wil blijven reserveren voor de regio als de regio met een breed gedragen voorstel komt. Gezien de ingenomen standpunten en de verdeeldheid binnen de regio zal dit nog een hele opgave worden. Wij vinden dat er een uiterste poging gedaan moet worden om tot consensus te komen. De gesprekspartners zullen uit de loopgraven moeten komen. Blijven volharden in ingenomen posities leidt tot niets.
Het is natuurlijk verleidelijk om vanuit Laarbeek te blijven hameren op de noodzaak van de oplossing van de verkeersknelpunten op Laarbeeks grondgebied. Dit helpt de zaak niet vooruit. Er moet een overall plan komen voor de oplossing van de verkeersproblematiek inde regio: een breed raamwerk dat een structurele oplossing voor de Zuidoost Brabant biedt. Binnen dit raamwerk kunnen vervolgens de lokale problemen opgelost worden. Elke poging om vanuit de gevoelde lokale problemen tot een algehele oplossing te komen is bij voorbaat tot mislukking gedoemd.
Na de verwerping van het Ruit-scenario1 komt er beslist geen Ruit-scenario2. Het komt er nu op aan een nieuw innovatief alternatief op tafel te leggen, waarbij het regionale belang voorop staat. Deze aanpak biedt de enige kans dat Laarbeek op termijn door Rijk en provincie geholpen wordt om de verkeersproblematiek op Laarbeeks grondgebied op te lossen. Dit is onze enige kans.
Wethouder van Zeeland moet zich op 29 en 30 september a.s. zich opwerpen als de pleitbezorger van een regionale oplossing. Tamboereren op de Laarbeekse problematiek lost niets op. Hiervoor is alleen de steun vanuit Gemert te verwachten voor wat de Beekse brug betreft. Daar zal het dan bij blijven en zijn we niks opgeschoten. De wethouder zal buiten zichzelf moeten uitstijgen. Of hij hiervoor de guts heeft, zal moeten blijken.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185