dinsdag 29 september 2015



Provinciale bestuursakkoorden



Platform31 is een gerenommeerd onderzoeksinstituut. Het Platform presenteert zich consequent als een  kennisorganisatie voor stad en platteland. Regelmatig levert het heldere rapporten af. Ook schrijven medewerkers op gezette tijden opiniestukken. Het meest recente artikel dateert van deze week. In het ED publiceerden Radboud Engbersen en Koos van Dijken, resp. als socioloog en econoom verbonden aan het instituut, deze week een opiniestuk over de balans tussen economische en ecologische belangen. “ Economie alles overheersend ” was de titel van dit artikel.

In het ED nemen zij de provinciale bestuursakkoorden  onder loep. Als er een thema is dat deze akkoorden verbindt, is dit de nadruk op de economie, zo constateren zij.  Ze bevatten een lofzang op het Nederlandse landschap. Met de nodige ironie merken zij op dat als je alles  gelooft wat de  provincies op papier hebben gezet, je weerstand moet bieden tegen aan aanvechting de zomervakantie voortaan in eigen land te boeken,schrijven zij.

De boodschap in alle akkoorden – ook in het Brabantse – is je wel met landschap, natuur , water , landbouw en erfgoed  wel je kost moet kunnen verdienen. Of zoals de provincies  in de akkoorden zeggen , ze moeten “beleefbaar ” zijn. Maar staat dat niet in veel gevallen op gespannen voet met “ leefbaar” ,vragen de auteurs in het ED zich af. En  niet ten onrechte. Heel toepasselijk citeren zij Anton Coolen die schreef over de zomerse vriendelijkheid in de uitgestrekte vette diepgroene uiterwaarden.

In de verschillende bestuursakkoorden stellen de provincies de steden centraal. In Brabant wordt ingezet op de mozaïekmetropool, deze fijnmazige en aantrekkelijke mozaïek  van stad en platteland  die Brabant kenmerkt. Maar gaat deze inzet niet ten koste van het platteland? Waarschijnlijk wel?


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185