dinsdag 1 september 2015


                                                               

Een moment van stilte i.p.v. gebed


Het openings- en sluitingsgebed heeft in de raad van Laarbeek zijn langste tijd gehad. Vorig jaar oktober werd er in de raad al uitvoerig over gesproken, maar binnenkort is het zeer waarschijnlijk definitief: de afschaffing van het gebed in de Laarbeekse gemeenteraad. In het nieuwe reglement van orde dat volgende maand aan de politiek wordt voorgelegd, wordt het door de voorzitter van de raad uitgesproken gebed vervangen door een 'moment van stilte'. 
Nog maar in heel weinig gemeenten in Zuidoost-Brabant begint en eindigt  de raadsvergadering traditioneel met een kort gebed begint en eindigt. Naast Laarbeek wordt alleen nog in Bergeijk, Oirschot en Reusel-De Mierden gebeden. Uit een onderzoek van het Reformatorisch Dagblad bleek eerder dit jaar dat het gebed in veel gemeenten overboord wordt gezet als er geen christelijke raadsmeerderheid meer is. In 2007 kenden nog 95 van de (toen) 443 Nederlandse gemeenten een ambtsgebed, eind vorig jaar was dat aantal met een kwart gedaald.
In Laarbeek zwengelde de PvdA vorig jaar de discussie aan. De PvdA had  twee overwegingen voor de afschaffing van het gebed: kerk en staat zijn gescheiden en het is niet meer vanzelfsprekend een geloofsovertuiging te hebben. Niet iedereen dacht hier hetzelfde over. Sommige raadsleden hechten nu eenmaal meer aan historie en katholieke tradities dan anderen. Anderen  vinden het niet meer van deze tijd om met een openingsgebed te beginnen. Ik hoorde een raadslid zeggen dat het gebed een ritueel van de katholieke kerk is terwijl we nu leven in een multiculturele samenleving. Ik geloof niet dat een multiculturele samenleving per definitie ongelovig is. 
De raad was in oktober vorig jaar wel van mening dat er iets anders in de plaats van het gebed moet komen. Als het gebed wordt afgeschaft moet er vooraf aan de beraadslagingen een ander moment van bezinning komen. "Het gebed is een invulling van een traditie. De traditie moeten we handhaven, maar misschien moeten we de vorm veranderen", zei burgemeester Frans Ronnes destijds.
Er wordt nu gekozen voor een moment van stilte. Op zich kan vrede hebben met het afschaffen van het gebed, al betreur ik het wel. Ik realiseer me dat het gebed een uitvloeisel is van een maatschappij die  niet meer bestaan. Met de voortschrijdende ontkerkelijking hebben steeds meer mensen moeite met het ceremonieel van een gebed aan het begin van een vergadering. In een seculiere maatschappij heeft het gebed geen toegevoegde waarde meer. Als het een moment van aanstoot wordt, moet men het afschaffen.  Iedereen die wil bidden kan dat altijd en overal in stilte doen.
Het afschaffen van het gebed markeert en bevestigt de ontwikkeling in de West-Europese  maatschappij. Laarbeek is daar een onderdeel van. De seculiere wereld heeft de christelijke wereld naar de achtergrond gedrongen. Dit is een feit dat ik moet erkennen. Maar ik mag het toch wel jammer vinden,hè?

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185