zaterdag 19 september 2015


Verkeersproblematiek

De vergadering van de commissie Ruimtelijk Domein is op voorstel van het CDA vervroegd.Nu kan de commissie met de wethouder van gedachten wisselen over zijn inbreng in het beraad van 29 en 30 september a.s. over de verkeersproblematiek in de regio. Laarbeek heeft hier een groot belang bij. Het zou daarom vreemd zijn dat de raad niet vooraf haar gedachten en opvattingen aan de wethouder zou kunnen meegeven.In de vorige vergadering van deze commissie waren de antwoord van de wethouder teleurstellend.Hij verwees alleen maar naar bestaande stukken en weigerde aan te geven welke inzet van hem verwacht mocht worden. Door de commissievergadering te vervroegen heeft de raad de gelegenheid de wethouder van advies te voorzien.

De wegenproblematiek blijft overigens een krikkel punt. Na de afwijzing van de Ruit is er volgens de wethouder geen Ruit-scenario 2 meer mogelijk. Dit betekent dat er nieuwe ideeën en voorstellen geformuleerd moeten worden. En het moet een algemeen gesteund voorstel worden, zo heeft de minister laten weten. Zij is de verdeeldheid in Zuidoost-Brabant meer dan beu.Zo niet dan vloeit het geserveerde bedrag terug naar de begroting.

 Als de gelden voor de Ruit naar elders verdwijnen,blijft Laarbeek met de gebakken peren zitten.Misschien is het daarom de hoogste tijd dat Laarbeek zelf  flink aan de weg gaat timmeren en desnoods met met radicale voorstellen komt om de situatie voor iedereen helder te krijgen.

De Laarbeekse knelpunten zijn helder. Op Laarbeeks grondgebied gaat het om de Gemertseweg en de Lieshoutseweg, de situatie bij de Beekse brug, de brug bij de Deensehoek en het fietspad langs het Wilhelminakanaal. ook de Sonseweg hoort in dit rijtje.

De wethouder vindt nog steeds dan ondertunneling bij de Beekse brug de voorkeur verdient. dit is een vreem standpunt, want niemand dan hij weet beter dat dit daar onmogelijk is. Als het technisch niet mogelijk is bij de Beekse brug een ondertunneling of een fly-over te realiseren, waarom stellen we dan  niet  radicaal voor om de Zuid-Willemsvaart dan maar een eind op te schuiven in de richting van Gemert .

Dan kunnen de bruggen in Beek en Donk gesloten blijven en is er voor Laarbeek een oplossing voor de verkeersproblematiek op de Gemertse en Lieshoutseweg voorhanden. Resteert nog de brug bij de Deensehoek. Ook daar zijn oplossingen voorhanden, die stukken logischer zijn dan de situatie van nu.