zondag 4 oktober 2015

      

Maandag 5 oktober 2015 

Varia


                                      Commissievergaderingen


Na de vervroegde commissievergadering Ruimtelijk Domein van vorige week volgden deze week de vergaderingen de twee nog resterende commissies. De vergadering van de commissie Sociaal Domein werd een latertje zonder dat er goed beschouwd veel gebeurde. Echte nieuwe aanzetten waren er niet. De verordening op de subsidies is hiervan het beste bewijs. Een fundamentele wijziging op het terrein van de subsidieverlening komt steeds maar niet van de grond. Verschillende gemeenten zijn op dit punt al langer een stap verder dan Laarbeek.
Opvallend bij de commissie Ruimtelijk Domein was de inbreng van de tegenstanders van De Ruit. Nu De Ruit definitief van de baan is, komen zij met allerlei voorstellen om de knelpunten op te lossen. Een heel scala van oplossingen laten ze neerdalen. Voorstanders van De Ruit hoeven zich niet meer met de discussie bezig te houden. Tegenstanders van meer asfalt zijn van de weersomslag voorstanders van nieuw asfalt geworden. Het kan verkeren, zeggen we Brederode na. Op de commissie Algemene Zaken kom ik volgende week terug.

Nieuw inzamelsysteem voor afval

Het eindrapport over de e proef in Voorbeemd heb ik nog niet gezien. De gemeente meldt op haar site dat proef succesvol afgesloten is. Er is maar liefst 85% minder restafval aangeboden. Door beter te scheiden bespaarden de huishoudens in de Voorbeemd tijdens de proef € 25, - op het restafval.
Per 1 januari 2016 zal het systeem in geheel Laarbeek worden ingevoerd. In de gratis PMD zak mag voortaan plastic, metaal en drankpakken; de grijze container blijft naar alle waarschijnlijkheid. Het systeem schijnt duidelijk goedkoper te zijn. De financiële voordelen zullen ten gunste van de burger komen in de vorm van lagere tarieven. Mooier kan het niet. Maar wordt het niet te rooskleurig voorgesteld? De uitkomst van de proef is wel heel erg mooi en voorspelbaar. De keuze is nu aan de raad. Deze moet een keuze maken tussen meer eigen inzet en lagere kosten voor afvalinzameling òf meer efficiency en groter bewonersgemak tegen hogere kosten.

De brug

De soap rond de Aarlese brug blijft maar doorgaan. Op de vergadering van het Dorpsplatform Aarle-Rixtel was het weer eens onderwerp van gesprek. Is men iets verder gekomen? Ik geloof het niet. De standpunten van de voor- en tegenstanders van de opening van de brug liggen muurvast. Het is al lang een belachelijke vertoning: Laarbeek op zijn smalst.

Uitspraakgesprek

Burgemeester Ronnes gaat bemiddelen tussen de bewoners van de aanleunwoningen van het Franciscushof en de jubileumcommissie van de zestig jarige KBO Lieshout. De buurt is in verzet gekomen tegen de planning voor een beweegtuin. Deze tuin is een jubileumgeschenk van de KBO aan de Lieshoutse gemeenschap. Door allerlei oorzaken is het plan uitgelopen op een fikse ruzie tussen de bewoners en de KBO. Burg. Ronnes gaat nu bemiddelen tussen de beide partijen. Een goed initiatief, dat ondersteuning verdient. Het is toch te gek voor woorden dat de plaats waar het cadeau voor de bevolking  moet komen, zoveel verzet oproept.

Enquête


De gemeente ondersteunt een enquête van de Koepel Wmo-raden en acht andere cliëntenorganisaties voor een onderzoek van de kwaliteit van de zorgverlening door gemeenten. De vragenlijst is bedoeld voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben én voor mensen die vrijwilliger zijn of onbetaald hulp (kunnen) bieden.
We hopen dat veel mensen deze enquête zullen invullen. We zijn benieuwd naar de uitkomsten. In de media horen we allerlei horrorverhalen; de gemeente Laarbeek zelf zegt dat de zorgverlening goed verloopt. En om eerlijk te zijn negatieve signalen krijgen we nauwelijks. Goed dus dat de dienstverlening eens kwalitatief tegen het licht wordt gehouden en er een objectief beeld komt.

 Willy van Osch                                                                                                                          

Voor meer zie de weblog op www.vanosch.blogspot.com. Voor Twitter zie www.twitter.com/willyvanosch