dinsdag 27 oktober 2015



Peel 6.1.



Wie het allemaal nog kan volgen, moge het zeggen. De doorsnee burger kan geen touw meer vastknopen aan wat er allemaal aan de hand is met de samenwerking van gemeenten in Peel 6.1 En dat geldt niet alleen voor de doorsnee burger. Niemand snapt het nog.

De samenwerking van de 6 Peelgemeenten in Peel 6.1 is heel voortvarend van start gegaan. Alle Peelgemeenten hebben met vol verstand voor deze samenwerking gekozen. Het idee dat de decentralisaties de kracht van de individuele gemeenten te boven gingen en dat daarom samenwerking geboden was, werd breed omarmd en was niet omstreden. “Gezamenlijk de schouders er onder” was het parool. Sterker nog de overeengekomen  samenwerking in Peel 6.1. werd opgevat als het beginpunt van een nog veel  verder gaande en bredere omvattende samenwerking. Hier en daar viel al de term ambtelijke fusie. De Helmondse burgemeester, Elly Blanksma, werd bij de presentatie van Peel 6.1 trots gepresenteerd als boegbeeld en ambassadeur van de samenwerking.

Het kan verkeren. De beoogde samenwerking heeft niet opgeleerd wat er van verwacht werd. De opstelling van de definitieve statuten leverde steeds weer problemen op. Uitstel op uitstel volgde. Ondertussen werd de dienstverlening wel voortvarend opgepakt. Na wat startproblemen liep alles redelijk goed. Er waren weinig klachten van cliënten. Enkele maanden geleden maakte de gemeente een pas op plaat. De exacte redenen zijn nog steeds niet duidelijk.

Ondertussen werken de overgebleven gemeenten aan een hernieuwde vormgeving. Blijkbaar wil Helmond nu naast de samenwerking in Peel6.1 nu wel weer o p andere terreinen met andere gemeenten samenwerken. Zelfs het interview in het ED met de Astense wethouder  Jacques Huijsmans  die optreedt als voorzitter va n de adviescommissie voor de taken die Peel 61 uitvoert, blijft heel summier en dus onduidelijk. Peel 6.1 wil nu weer op bepaalde onderdelen gebiedsgericht gaan werken en niet meer centraal uit Helmond. Komen de consulenten nu weer terug naar de gemeenten?

Bij de start van Peel 6.1, nu al weer vier jaar geleden, met alle daarbij behorende euforie zijn de gemeenten uitgegaan van de gedachte dat samenwerken bij de decentralisaties winst zou opleveren. Het was een aanname zonder dat dit serieus onderzocht was. Laarbeek b.v. boekte al meteen een verwachte besparing van € 400.000. Veel te optimistisch naar nu blijkt.

Het wordt hoog tijd dat er duidelijkheid komt. Alleen maar constateren dat sommige zaken nu ook erg verwarrend is, zoals Huijsmans in het ED doet, is te gek voor woorden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185