maandag 26 oktober 2015


Geen opgelegde fusies meer


De politiek is veranderlijk. Het is net als bij de wind die ook op de meest onverwachte momenten kan draaien. Heel veel burgers moeten niets hebben van dit inconsequente gedoe, van politici die draaien als een blad aan de boom als hen dat beter uitkomt. Alleen de politicus die straight aan zijn opvattingen vasthoudt en voor zijn mening uitkomt, geldt als betrouwbaar.

Deze gedachte kwam bij mij op toen ik vorige week in het ED de uitspraken las die de commissaris van de koning vorige week maakte bij zijn werkbezoek aan Sint-Oederode. Het was in dit geval niet zozeer de commissaris die draaide, maar veel eer de politiek in Den Bosch. Commissaris van de Donk gaf alleen weer welke verandering in denken in Den Bosch heeft plaatsgevonden met het aantreden van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten.

Uit de woorden van de commissaris maakte het ED op dat de Brabantse gemeenten zich geen zorgen meer behoeven te maken over een van bovenaf opgelegde fusie. “ De provincie zal niet aansturen op herindeling als er in de lokale gemeenteraden geen draagvlak voor is “ zo vatte het ED de uitspraken van de commissaris samen.

Dit duidt op een opmerkelijke koerswijziging en een radicale breuk met de lijn die het vorige college van GS had ingezet. Gedeputeerde Bert Pauli preste de Brabantse gemeenten om een toekomstvisie op te stellen, waarin ook de herindeling een serieus onderwerp diende te zijn. De visies zouden in de eerste helft van 2015 gereed moeten zijn. Een aantal gemeenten heeft aan deze opdracht voldaan; een groot gedeelte niet. Aanleiding voor Bert Pauli (VVD ) om dit aan de gemeenten te vragen was het rapport van de commissie- Huijbrechts over krachtdadig bestuur.

In de gemeentelijke visies die gemeenten opstelden wordt meestal een andere weg ingeslagen: er werd niet gekozen voor een gemeentelijke fusie, maar hooguit voor meer samenwerking van gemeenten en ambtelijke fusies, waarvan Hans Engels onlangs nog gezegd heeft dat deze de gemeentelijke autonomie uithollen. Klaarblijkelijk gaat het nieuwe college van GS niet verder op deze weg. De opvolger van Pauli, Anne-Marie Spierings ( D66 ) gooit het over een andere boeg. Voor haar gaan de gemeenten over hun eigen toekomst. Fusies komen er alleen als er voldoende draagvlak onder de bevolking voor is. Spierings vraag wel de gemeenten om over hun toekomst na te denken, maar helemaal vrijblijvend is dat ook weer niet.

Al met al kan geconcludeerd worden dat de grootste druk nu van de ketel is. Dit betekend echter niet dat er helemaal geen fusies meer komen. Dit is zeer zeker niet het geval. Het proces gaat ongetwijfeld verder; de aanpak en insteek is alleen anders.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185