dinsdag 6 oktober 2015



Herbestemming van leegstaande kerken


Radio  Kontakt  meldde maandag dat de Initiatief bestemming Leonarduskerk in Beek en Donk  in april 2016 een DKDD-event wil houden. DKDD staat voor De Kerk Draait Door. Aangezien nog niet duidelijk is aan welke activiteiten met betrekking tot herbestemming behoefte is, wil de initiatiefgroep de inwoners, het bedrijfsleven en instellingen uit Laarbeek en omstreken meer bij de ontwikkelingsplannen gaan betrekken. De dag krijgt een maatschappelijke, culturele en/of een commerciële invulling. De hoofdthema’s zullen zijn: een ideeënworkshop voor jong en oud, een presentatie met betrekking tot de toekomst van leegstaande kerkgebouwen, sfeerimpressies van mogelijke herbestemmingen en een discussieforum.

In het magazine voor senioren ONS van deze maand stond ook een artikel over de herbestemming van leegstaande kerken. Hierin kwam ook de nieuwe gedeputeerde Leefbaarheid & Cultuur,Henri Swinkels. In het blad zegt hij:

“ Hoewel we geen probleemeigenaar zijn, voelen we ons wel betrokken. Daarom hebben wij alle relevante partijen samengebracht en een gezamenlijk statement ondertekend,waarmee het creatief zoeken naar nieuwe functies voor leegkomende kerken wordt ondersteund. Hiervoor zijn ook eventueel financiële middelen vanuit de provincie beschikbaar.”

Leegstand van kerken wordt een steeds groter probleem in heel Brabant. Dus ook in Laarbeek. Nu is nog alleen maar de Leonarduskerk in Beek en Donk aan de eredienst onttrokken, maar hier zal het niet bij blijven . Ook in andere kernen van  Laarbeek staan kerken op de nominatie om gesloten te worden. Vanwege het probleem organiseert de KBO op 17 november een symposium in Boxtel in de Heilig Hartkerk over de herbestemming gaan religieus erfgoed en leefbaarheid.

Ik ben benieuwd naar de uitkomst.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185