woensdag 7 oktober 2015



Nederland op plek 5



Slechts één keer eerder, in 2013, stond Nederland op de hoge vijfde positie in de gezaghebbende mondiale concurrentie-index van het World Economic Forum. Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten vormen de top-3. Duitsland staat op plek 4.Nederland prijkt op de schitterende 5e plaats .

Nederland is het afgelopen jaar de Finnen voorbijgestreefd. Het Scandinavische land maakte een spectaculaire duikeling van plek 4 naar plek 8. De Finse economie heeft het zwaar en dat zorgde voor oplopende werkloosheid en begrotingstekorten. Bovendien heeft het land een inflexibele arbeidsmarkt. Dat het innovatieve bedrijven heeft en excelleert op het gebied van onderwijs weegt daar niet tegen op. Juist op die zwakke punten van Finland scoorde Nederland beter. Het kabinet heeft haar huishoudboekje op orde en hervormingen van de financiële sector en de arbeidsmarkt werpen hun vruchten af,

Maar er is meer. Nederland dankt de herovering van de vijfde plek aan 'excellent presteren op het gebied van onderwijs, infrastructuur en de kwaliteit van de gezondheidszorg'. "De Rotterdamse haven, onze luchthavens en wegen zijn gewoon geweldig. Over de scholen en de zorg wordt wel gemopperd maar mondiaal gezien doen we het heel goed. " Er is geen reden zelfgenoegzaam achterover te leunen. Zeker op financieel terrein is nog een wereld te winnen. Vooral het midden- en kleinbedrijf en starters moeten te veel moeite doen voor het krijgen van een lening.

Duitsland staat nog maar één plekje boven Nederland. Zijn die dan wel te pakken?  Het knelpunt is innovatie. Op dat gebied laat Nederland het afweten, vooral op het gebied van investeringen van bedrijven in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. Daarin blijft Nederland duidelijk achter ten opzichte veel andere landen. De overheid steekt er aardig wat geld in, maar de bedrijven blijven achter. Die zijn nog niet zo goed in het omzetten van een uitvinding in een succesvol product.

Daar verslaan de Duitsers ons juist op. Wil Nederland Duitsland op de ranglijst achterhalen, dan moet ze in ieder geval de bestedingen aan innovaties fors verhogen. De oosterburen danken hun vierde plaats op concurrentie-index vooral aan de innovatieprestaties. "De Duitsers investeren veel in opleidingen. Bedrijven en universiteiten en bedrijven onderling werken goed samen om innovaties tot een succes te maken."

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185