zondag 11 oktober 2015



Een paar kanttekeningen


           
Halverwege deze week dacht ik nog:  er is weinig bestuurlijk nieuws uit Laarbeek deze week. Tot woensdag zag ik in de media alleen maar een artikel over de subsidiering van de Buurtbus of beter gezegd over de bezuiniging op de Buurtbus door de provincie. Er is volgens de provincie sprake van een bezuiniging van 11%. Harry van Groof bestrijdt dit en becijferde dat het percentage een stuk hoger uitvalt.In de tweede helft van de week veranderde dit toen het college van B en W de gemeentebegroting presenteerde. Radio Kontakt maakte er woensdag op haar site al melding van. Donderdag kwam Kontakt er uitvoeriger op terug met een verlag van de persconferentie van het college.

De gemeente zelf was heel summier in haar eerste berichtgeving op de gemeentelijke site  De grote hangijzers werden niet vernoemd. Opvallend was dat B en W besloten hadden tot een bescheiden publicatie in de Mooi Laarbeek-krant. Dat was in het verleden wel eens anders. Waarom nu zo terughoudend? Als je een sluitende begroting hebt, de zaken structureel op orde hebt en voor het eerst sinds jaren weer mooie dingen voor de mensen kunt doen, dan draag je dat toch uit, zou ik zo denken. Of is het allemaal toch niet zo rooskleurig?  Binnenkort weten we het. Gelukkig was de verslaggeving in het ED van donderdag 8 okt. verrassend goed. Mieke Bom heeft er dit keer een verrassend mooie pagina van gemaakt.

Communicatie

De afgelopen  weken hebben we gezien hoe goed fout het kan gaan wanneer de communicatie niet op orde is . Staatssecretaris Mansveld en minister van de Scheur kunnen er over meepraten. Zulke grote missers als in Den Haag gebeuren er niet in Laarbeek. Gelukkig maar. Maar we moeten wel alert blijven. Mijn indruk is dat  met name de communicatie in de zin van informatieverschaffing aan raads- en commissieleden en burgers aan het versloffen is. Twee voorbeelden waar ik deze week op stuitte.  Op de site van de gemeente is geen audio-verslag van de laatste vergadering van de commissie Ruimtelijk Domein te vinden. Ook de agenda van de laatste Presidiumvergadering ontbreekt. Waarom? Ik heb geen idee.

Helmond en de N279

De gemeenteraad van Helmond zet de hakken in het zand  en wil onder geen beding iets weten van een verbreding van de N279. De Helmondse partijen hameren op het behoud van een smalle weg. De tegenstrijdigheid druipt er van af. Enerzijds bestempelen zij de N279 tot een essentieel onderdeel van de wegenstructuur in Zuidoost Brabant, maar verbreden, dat mag niet! Overduidelijk is dat  N279 de komende jaren alleen maar drukker wordt. Alleen al daarom moet  de doorstroming van het verkeer beter worden. Tegelijkertijd moet er meer aandacht komen voor de leefbaarheid van omwonenden. Maar dat betekent niet de weg ook verdubbeld wordt als het aan Helmond ligt. Helmondse raadsleden vrezen echter dat de N279 alsnog verdubbeld wordt, nu de Ruit om Eindhoven is geschrapt.

De Helmondse wethouder de Vries zei dinsdag tegen de Helmondse raad dat de gemeenten in Zuidoost-Brabant eensgezind zijn over hun wensen die zij bij de provincie op tafel leggen. Ten eerste is dat de aanpak van de drukke en gevaarlijke A67. Die vormt met de N279 de 'ruggengraat van de autostructuur'. "Daarheen moet het verkeer om het zo snel mogelijk uit de stad hebben. We willen de overlast in het stedelijk gebied terugdringen." Dat de N279 drukker gaat worden, vereist ingrepen om herrie en stank te beperken voor de langs gelegen woonwijken Dierdonk, Rijpelberg en Brouwhuis. Daarnaast  willen de regiogemeenten volop investeren in slimme technieken, betere buslijnen, meer treinen en fietspaden. Nieuw asfalt of andere ingrepen komen pas in beeld zodra nut en noodzaak zijn bewezen.

Vorige week zei provinciebestuurder Van der Maat dat de N279 'verbreed kan worden als dat nodig is'. Die suggestie heeft tot beroering geleid in Helmond.. Een meerderheid van de gemeenteraad wil absoluut niet dat de weg breder wordt. Volgens wethouder De Vries is hier nu geen sprake van. "De gedeputeerde mag net als iedereen een wens uiten. Wij houden vast aan het bestuursakkoord van de provincie." Daarin staat dat verbreding (de komende vier jaar in elk geval) niet aan de orde is.

Hoezo eensgezind denk je dan?

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185