dinsdag 20 oktober 2015



Profiel


Laarbeek wacht met smart op de nieuwe burgemeester. Na het terugtreden van burgemeester Ubachs heeft de commissaris van de koning doelbewust een adempauze ingelast. Laarbeek moest eerst met zichzelf in het reine komen. Medio september was het zover en kon de commissaris werk gaan maken met de vacature. Maar eerst is natuurlijk de Laarbeekse gemeenteraad aan zet; de raad moet aangeven wat voor soort burgemeester er moet komen. Daarvoor moet een profiel opgesteld worden. De raad wil hierbij ook de bevolking betrekken. Het profiel zal op 18 november aan de commissaris worden aangeboden.

Op de gemeentesite nodigt de raad de inwoners van Laarbeek uit mee te denken over het profiel voor de nieuwe burgemeester. Letterlijk staat er:

“ De gemeenteraad legt inwoners graag de volgende vragen voor:
·         Welke kwaliteiten of eigenschappen heeft de nieuwe burgemeester van Laarbeek?
·         Wat voor persoon is de nieuwe burgemeester van Laarbeek?
·         Wat wilt u de gemeenteraad meegeven in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester?
Wie serieus mee wil praten over de profielschets kan op twee manieren reageren: via griffie@laarbeek.nl of per brief aan griffier, postbus 190, 5740 AD Beek en Donk. Reageren kan tot en met zondag 1 november.”

De burgemeester is het boegbeeld van de gemeente. Daarom is het van het grootste belang dat de raad een duidelijk beeld heeft van het profiel van de nieuwe burgemeester. Uit ervaring weet ik dat raden hier te vaak veel te gemakkelijk mee omgaan. Het gaat dan vaker meer om de vent dan het profiel. Het zorgvuldig komen tot een profiel is een redelijk abstract proces. Veel raden kunnen hiervoor het geduld niet opbrengen. Toch is het profiel belangrijk. Het is immers het referentiekader waaraan de voordracht wordt getoetst.

Er zijn hele boekwerken vol geschreven over profielen . De Vereniging van Nederlandse gemeenten gaat uit van zes basiscondities,vier bestuursstijlen en twintig bestuursvaardigheden. Hoe scherper de visie op de gemeente die de raad heeft geformuleerd, hoe meer de te kiezen competenties uit die visie volgen. Misschien heeft de gemeente Laarbeek tot op heden wel te weinig energie geïnvesteerd in het formuleren van een heldere  visie op de gemeente.

Belangrijk is ook dat de raad lessen probeert te trekken uit de ervaring met de vorige burgemeesters van Laarbeek. De raad moet niet alleen kijken naar de ervaringen met de laatste burgemeester, maar ook de ervaring van de laatste jaren mee te nemen. Dus niet alleen Ubachs, maar ook Van Beers en Gilissen. Ook de ervaringen met de  beide waarnemers die Laarbeek gekend heeft, Nellie Jacobs-Aarts en Frans Ronnes,  moeten in de overwegingen meegenomen worden.

Wordt vervolgd.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185