zondag 25 oktober 2015



Profiel



Op 18 november a.s. zal de raad van Laarbeek de profielschets voor de nieuwe burgemeester aanbieden aan de commissaris van de koning. Een belangrijk moment voor Laarbeek. Er komt nu een einde aan een beroerde periode. Nog nooit heeft Laarbeek zo  intens verlangt naar een nieuwe burgemeester die fris en frank een nieuwe periode inleidt en de toekomst mede gestalte gaat geven. Een periode van bezinning is afgesloten, lessen uit het verleden zijn getrokken en Laarbeek is  klaar voor de toekomst. Gelukkig. We kunnen dit boek definitief sluiten met dank aan de commissaris en de waarnemend burgemeester voor hun inzet.

De raad heeft de bevolking gevraagd zich uit te spreken over het profiel van de toekomstige burgemeester. Ideeën en opmerkingen zijn van harte welkom. De raad wil de reacties voor 1 november ontvangen. In de MooiLaarbeek Krant van deze week staat de oproep van de raad aan de burgers van Laarbeek. In deze oproep worden een drietal vragen geformuleerd. Gevraagd wordt welke kwaliteiten die nieuwe burgemeester moet bezien en wat voor persoon hij zou moeten zijn. Bovendien kunnen de burgers  punten aandragen die van belang zijn in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Op zich allemaal redelijk voor de hand liggende vragen.

Toch wringt er iets. Laarbeek heeft de afgelopen jaren uitdrukkelijk naar de bestaande bestuurscultuur gekeken. In dit proces zijn zonder meer een aantal belangrijke stappen gezet. Echter, de raad heeft zich hierbij vrij eenzijdig gefocust op het eigen functioneren en meer naar het verleden gekeken dan naar de toekomst. Dit wreekt zich nu. Er is de laatste jaren nauwelijks aandacht geweest voor het ontwikkelen van een toekomstgerichte visie op de gemeente. Hoe scherper een raad haar visie op de gemeente onder woorden weet te brengen, hoe duidelijker het is wat voor soort burgemeester het beste bij de gemeente past.

Laarbeek is jonge gemeente. In 1997 ontstaan vanuit een vrijwillige fusie van drie dorpen. De gemeente Laarbeek heeft haar zaakjes redelijk goed op de rails staan. De gemeente is in afwachting van haar vierde reguliere burgemeester. Van Beers, Gilissen en Ubachs hebben niet de tijd gehad om hun stempel op Laarbeek te drukken. Daarvoor zijn hun ambtstermijnen te kort geweest. Hiertegenover staat dat een lokale partij jarenlang Laarbeek in haar greep heeft gehouden. De ontwikkeling van de vermaledijde bestuurscultuur die de laatste tijd zwaar onder druk is komen te liggen, kan voor een groot gedeelte hierop worden teruggevoerd. Van de nieuwe burgemeester wordt verwacht wordt dat hij de nieuwe bestuurscultuur inhoud en gestalte zal geven. Dit zal zijn primaire opdracht worden.

Qua omvang is de gemeente Laarbeek met haar 21500 inwoners te klein van omvang om alle gemeentelijke taken naar behoren uit te voeren. De gemeente moet samenwerken met andere gemeenten. Laarbeek doet dat  uit volle overtuiging. De nieuwe burgemeester moet met overtuiging de zelfstandigheid van Laarbeek onderschrijven en tegelijkertijd met hart en ziel achter de regionale samenwerking staan. In woord en daad moet hij beide principes uitdragen. De nieuwe burgemeester is het gezicht van Laarbeek naar buiten en de vertegenwoordiger van Laarbeek in allerlei regionale gremia, waar Laarbeek aan deelneemt. In deze gremia is hij de overtuigende vertegenwoordiger van de gemeente, die geloofwaardig het lokale en regionale belang met elkaar verbindt.

Ook moet hij niet schromen als de situatie daarom vraagt het voortouw te nemen en een helder en overwogen standpunt in te nemen. In de eerste jaren van zijn burgermeesterschap moet hij moreel gezag opbouwen, waarop hij later kan bouwen. Laarbeek heeft een zelfbewuste burgemeester nodig die verantwoordelijkheid durft te nemen.

Competenties die in allerlei profielschetsen steevast naar voren komen. Zij zijn bijna zo vanzelfsprekend dat zij nauwelijks nog onderscheidend te noemen. De raad moet zich daarom dan ook niet zich hierin verliezen. In werkelijkheid gaat het om de vraag of de nieuwe burgemeester het in zich heeft om in en buiten de gemeente vanzelfsprekend als boegbeeld van Laarbeek te worden ervaren.

En tenslotte, na drie burgemeesters van het mannelijke geslacht, zou het niet zo gek zijn om deze keer ook eens aan een vrouwelijke burgemeester voor Laarbeek te denken.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185