woensdag 21 oktober 2015



Reglement van orde


In de komende raadsvergadering van november gaat de raad naar alle waarschijnlijkheid het nieuwe Reglement van orde vaststellen. Niet ontkend kan worden dat de raad behoorlijk wat energie in dit nieuwe reglement heeft gestoken, zowel in  de voorbereiding als in de behandeling in de commissie. Dit is terecht: het reglement is iets dat primair des raads is. De raad bepaalt zelf haar eigen procedures.

Nu de finale behandeling in de raad aanstaande is, staan nog een aantal beslispunten open. In de raad wordt op deze punten soms heel verschillend gedacht, zelfs binnen de partijen zelf. In dit stukje pik ik er drie uit.

Allereerst het openings- en sluitinggebed. De PvdA heeft voorgesteld om dit af te schaffen. Hier kun je verschillend over denken. Persoonlijk vind ik het jammer, maar de deconfessionalisering is ook in Laarbeek zover voortgeschreden dat je met geen mogelijkheid meer de handhaving van een openings- en sluitingsgebed nog kunt voorschrijven. Vraag blijft overigens wel of je niet met een bepaalde voorgeschreven formule, geen gebed zijnde,  de raadsvergadering traditioneel kunt openen en sluiten. Geen bezinningsmoment meer, meer een zaak van decorum.

De raad is er niet in geslaagd een eensluidend voorstel te formuleren . Er worden een viertal opties aan de raad voorgelegd:

Optie 1 Voorzitter opent en sluit de vergadering zonder enige overweging of moment van stilte.
Optie 2 De voorzitter opent en sluit de vergadering, naar eigen inzicht met een overweging of een moment van stilte.
Optie 3 De voorzitter opent en sluit de vergadering met het uitspreken van het volgende openingsrespectievelijk sluitingswoord (voorstel ABL). Opening: “Dames en heren raadsleden, de inwoners van Laarbeek hebben u gekozen om hen te vertegenwoordigen in deze raad. U bent nu in vergadering bijeen om met inachtneming van de belangen van de inwoners en met respect voor ieders standpunt, te debatteren en besluiten te nemen. Ik wens u daarbij veel wijsheid toe.” Afsluiting: “Moge de inspanningen en besluiten van deze vergadering ten goede komen aan de gemeente Laarbeek en haar inwoners.”
Optie 4 De voorzitter opent en sluit de vergadering met één van de overwegingen die door de raad zijn vastgesteld en in de bijlage van dit reglement zijn opgenomen.

In de voorbereiding is de meeste aandacht uitgegaan naar optie 3. Deze optie is aangedragen door raadslid R. Verschuren van ABL. Alleen maar vragen om stilte was volgens hem te mager en onvoldoende, zeker gelet op de integriteitskwesties van het afgelopen jaar. Je kunt deze mening toegedaan zijn ,maar dan moet je dat ook in de tekst laten terugkeren. Dat gebeurt nu niet! Ik denk overigens dat je een openingsformule niet moet linken aan recente ervaringen. Een formule wordt hiermee zeker niet toekomstbestendig. Alles overziende zou ik kiezen voor optie 4 en een passende tekst voor de overweging gaan zoeken. Dit moet zeker lukken.

Het tweede resterende discussiepunt is de deelname van de wethouders aan de beraadslagingen. Vanuit PNL wordt voorgesteld wethouders niet aan de beraadslagingen te laten deelnemen. Dit lijkt mij te rigoureus en zal waarschijnlijk niet werken. Zo wordt het dualisme te ver doorgevoerd. Het voorstel de burgemeester hierover te laten beslissen is ook weer een stap te ver. Door dit zo in het Reglement te zetten geeft de raad zichzelf een testimonium paupertatis. Handhaaf de tekst zoals hij nu is en handel naar bevind van zaken, zou ik zeggen.

Het derde bespreekpunt is m.i. wezenlijk. Het gaat over het recht van de raad om te interrumperen. Nu wordt voorgesteld dat niet meer toe te staan in de eerste instantie, wel hebben raadsleden het recht om verhelderende vragen te stellen na afloop van de bijdrage van een raadslid. Het fundamentele van een raadsvergadering is het debat tussen raadsleden onderling. De mogelijkheden voor een debat moet je dan ook nooit beperken. Raadsleden moeten ook in de eerste instantie kunnen ingrijpen. Het debat beperken tot de tweede instantie, zoals klaarblijkelijk de burgemeester wil, is voor een raad de dood in de pot. Je kunt dan de eerste instantie veel beter schriftelijk af doen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185