maandag 12 oktober 2015



Gemeentebegroting


Het college van B en W heeft vorige week de gemeentebegroting 2016 gepresenteerd. Het college  deed dit in een persconferentie, waarin niet alleen de wethouder financiën de toelichting gaf. Vorige jaren was het gebruik dat de wethouder financiën de begroting presenteerde. Met deze gewoonte werd deze keer gebroken. Deze keer deed de wethouder financiën een stap terug en presenteerde het voltallige college de nieuwe begroting. Het gehele college gaf acte de presence. Op een lid na: wethouder Briels was verhinderd. Door als collectiviteit  op te treden wilde het college benadrukken dat de begroting iets gezamenlijks van alle leden van het college was. Het woordje “samen ” stond centraal. Het herstel van het aloude collegiale bestuur in de ware zin van het woord dus. Een duidelijke breuk dus met het recente verleden!

Deze begroting is in een ander opzicht ook opmerkelijk. Gewoonlijk wijkt de in oktober te presenteren begroting nauwelijks af van de hoofdlijnen die geschetst worden in de Kadernota. Dit keer is het totaal anders: de nu voorliggende begroting is een totaal andere geworden dan in juni werd gedacht. Dit jaar is de septembercirculaire met de begroting meegenomen. In  vorige jaren werden de mee- en tegenvallers van de septembercirculaire opgesomd in een notitie die bij de behandeling van de begroting betrokken werd. Door deze recente ontwikkelingen mee te nemen in de begroting zelf ligt er nu een geheel andere begroting. Hierdoor dringt de vraag zich op of het houden van de algemene beschouwingen bij gelegenheid van de Kadenota nog wel zo zinvol is. Het is in veel opzichten te vroeg.  Dit blijkt nu heel duidelijk.

Bij de presentatie stond ook een andere uitgangspunt centraal. Het college heeft verduurzaming heel hoog in het vaandel staan. Op de persconferentie namen alle wethouders dit uitgangspunt in de mond. Het is, zo kun je wel zeggen,  het centrale doel van dit college. Er wordt een miljoen euro als aanjaaggeld voor vrij gemaakt en jaarlijks nog eens structureel € 50.000. Dat is ambitieus. Het college legt de lat hoog en wil dat burgers vernieuwende ideeën aandragen.

Het college is vol vertrouwen dat dit gaat slagen. Alleen over de wijze waarop dit proces gaat plaatsvinden en hoe het georchestreerd gaan worden, blijft het college tot op heden wel heel erg vaag. Het lijkt erop dat elke wethouder –heel begrijpelijk – uit deze ruif wil plukken.  In dit opzicht  was de afwezigheid van wethouder Briels zeer ongelukkig. Het college wilde eensgezindheid uitstralen. Maar ging onder dit beeld niet heel veel schone schijn schuil? De toekomst zal het uitwijzen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185