dinsdag 31 maart 2015



Solidair en informeel



Vorige week stond in het ED een opiniestuk van het Pon over het meebeslissen van burgers in bestuurlijke aangelegenheden. Het PON beschrijft zichzelf als is een instituut dat toepasbare kennis heeft en geeft op het sociale en culturele domein. Centraal bij het Pon staat het burgerperspectief. Wat beweegt de burgers in al hun gedaanten en hoe vertaalt zich dat in effectief beleid? Beleid dat gericht is op een sociaal duurzame samenleving. Het PON verkent, inspireert, ontwikkelt, valideert, ontplooit ideeën en toetst ook of het werkt. We combineren de kennis die we opdoen in de (Brabantse) praktijk met kennis uit wetenschappelijk onderzoek. De kennis van burgers vertalen we in een handelingsperspectief voor bestuurders en beleidsmakers van overheden en maatschappelijke organisaties. Directe aanleiding voor het stuk waren de onlangs gehouden Provinciale verkiezingen en de coalitiebesprekingen die van start zijn gegaan onder leiding van Gerrit-Jan Swinkels, de voorzitter van de Sociaal Economische Raad Brabant.
Het stuk viel mij op omdat er in het artikel een karakteristiek van de Brabander  werd geschetst die bij nader inzien belangrijker is dan op het eerste gezicht lijkt. Ik geef eerst de bewuste passage weer. Onder de kop “Belangrijke waarden”  schrijven Jeannette den Hartog en Marianne van Bommel:
“ Hoewel we als Brabanders veel verschillen - er bestaat geen echte Brabander - zijn we snel solidair, trots op onze provincie en willen we ons binnen Nederland als positief en informeel laten gelden, aldus een deelnemer aan een van onze onderzoeken. Brabanders hebben een duidelijk beeld van de waarden die van belang zijn voor een toekomstbestendige provincie. Solidair en informeel, dat is wat mensen belangrijke waarden vinden voor het Brabant van de toekomst. Maar ook ondernemend, met meer oog voor de kwaliteit van bestaan dan voor materieel succes. Economische belangen moeten de te nemen beslissingen minder domineren. De meeste mensen zijn van mening dat milieubelangen vóór economische belangen gaan. In de afweging tussen sociale en milieu-belangen gaan de sociale belangen echter voor. Ook tegenover het economisch belang zouden sociale belangen zwaarder moeten tellen.”
Mij gaat het vooral om de zin “ Solidair en informeel, dat is wat mensen belangrijke waarden vinden voor het Brabant van de toekomst. ” Niemand zal ontkennen dat dit geen belangrijke waarden zijn in het maatschappelijk en intermenselijke verkeer. Brabanders zijn bereid elkaar te voort te helpen, zullen hun vrienden nooit afvallen; zij hoeven niet zo nodig in de schijnwerpers te staan, ja, ze handelen zelfs zo onopvallend mogelijk. In de privésfeer werkt dit goed.
Er zitten echter ook schaduwkanten aan die minder positief uitvallen zoals we in Laarbeek  tot onze schade en schande hebben moeten ervaren. Als solidair en informeel handelen het bestuurlijke gedrag gaat bepalen,gaat het in heel veel gevallen onherroepelijk fout. Aan de recente gebeurtenissen in Laarbeek kunnen we dat heel duidelijk zien. Hier was een college heel solidair met elkaar, zo solidair dat de bestuurders elkaar in alle gevallen dekten en niets onwelgevalligs naar buiten lieten komen. In het college werd kennelijk steeds meer informeel gehandeld. Tot de bom barstte, omdat een lid van het college zich gepiepeld voelde en wraak had gezworen. Die kans kreeg hij vrij snel, omdat zijn tegenspeler zelf ook in fout ging.
Solidair en informeel klinkt mooi. Het is dat ook. Echter alleen tot  het moment dat het gebruikt wordt om zaken toe te dekken. Dan gaat het fout en goed fout ook, zoals het Laarbeekse geval bewijst.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185