zondag 8 maart 2015


Brandweerzorg

De discussie over de bezuinigingen op de brandweerzorg loopt in verschillende gemeenten binnen de Veiligheidsregio Zuidoost Brabant zeer hoog op. De vergaderingen in commissies en gemeenteraden in de regio verlopen zeer emotioneel. In verschillende gemeenten verzetten raadsleden zich fel tegen het afschaffen van de 2e tankspuitwagen en de vermindering van het aantal vrijwilligers bij de brandweer. Her en der krijgen burgemeesters van raden de opdracht mee de bezwaren in de concept-reacties aan te scherpen.

De Toekomstvisie gaat gepaard met een bezuinigingsopgave van € 4,5 milj. Dit komt ongeveer neer op 10% van het huidige budget. Komt de brandveiligheid hierdoor niet in gevaar, zo vraagt menigeen zich af? De Veiligheidsregio bestrijdt dit en noemt de risico’s aanvaarbaar. Dit laatste is echter met geen mogelijkheid te controleren. Alleen de praktijk kan dit bewijzen. Maar wie durft hierop te gokken? Op een proef met mensenlevens zit niemand te wachten.

Van de commotie die in andere gemeenten het debat beheerst, was in Laarbeek niets te bespeuren. De Toekomstvisie en de daarbij behorende bezuinigingen waren in de commissie Algemeen Zaken geen issue. Het kan natuurlijk zijn dat hierbij meespeelde dat Laarbeek een zgn. voordeelgemeente is en daardoor voor de brandweerzorg niet extra hoger wordt aangeslagen dan we gewend zijn. Alleen maken we ons druk over de extra bijdrage die we moeten betalen omdat de VRBZO de nadeelgemeenten enigszins wil ontzien.  Laarbeek verzet zich tegen de oplossing waar de Veiligheidsregio in dit geval specifiek voor kiest. Dit werd in de commissie in alle rust besproken. Er was dan ook geen vuurwerk bij de bespreking van de Toekomstvisie zoals in veel gemeenten wel het geval was. Laarbeek wordt niet geconfronteerd met extra aderlatingen zoals het vervallen van uitrusting en/of vermindering van het aantal vrijwilligers.  En vooral belangrijk: de bestaande brandweerposten in Laarbeek blijven intact.

Betekent dit dat we rustig achterover kunnen leunen? Ik denk het niet. Allerlei zaken binnen de brandweer zullen gaan veranderen. Verdere stroomleiding en andersoortige aanpak zullen met het oog op het beheersen van de kosten worden doorgevoerd. De risico’s zullen wel binnen de marge van het aanvaardbare vallen, maar het subjectieve veiligheidsgevoel van de burgers zal er zeker niet groter van worden. De commotie die rond de opheffing van het duikteam naar boven kwam drijven, spreekt in dit opzicht boekdelen.

Toen ik voor de commissievergadering de stukken over de brandweer doornam,realiseerde ik mij plotseling dat wij nog steeds praten over “onze ” brandweer. Sinds 1 januari 2014 hebben we geen eigen brandweer meer, waar de raad iets over te zeggen heeft. Onze brandweer is overgegaan naar de Veiligheidsregio. In het bestuur van de Veiligheidsregio kan Laarbeek meepraten, samen met de andere 21 gemeenten. Als het op stemmen aankomt, heeft Laarbeek slechts een stem;  bij financiĆ«le voorstellen een gewogen stem in een geheel van 51 stemmen. We zullen ons dus moeten schikken naar meerderheden. Dat is de prijs die betaald moet worden voor intergemeentelijke samenwerking. Op zich is dit niet onoverkomelijkheid als de samenwerking meerwaarde heeft en tot een efficiĆ«nter gebruik van middelen leidt. Aan dit criterium voldoen de voorstellen die de Veiligheidsregio aan de raad voorlegt.

Onze eindconclusie is dan ook dat de Toekomstvisie  een werkbaar document is , waar brandweren mee vooruit kunnen als men bereid is over gevoeligheden die samenhangen  met het verlies van vermeende zelfstandigheid heen te stappen. Als de Toekomstvisie uitgevoerd wordt , krijgt de regio een redelijke veiligheidsscore. Dat stelt gerust. Absolute veiligheid is nu eenmaal een illusie. We kunnen ons indekken tegen bepaalde risico’s , maar niet tegen alle.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185