maandag 9 maart 2015



Richard Engelfriet als begeleider.





De gemeente heeft Richard Engelfriet aangezocht als procesbegeleider om het veranderingsproces in Laarbeek te begeleiden. Volgens het ED heeft hij inmiddels al een paar keer toegekeken bij een raadsvergadering en  gesproken met alle fractievoorzitters in de Laarbeekse gemeenteraad.
Zijn aanstelling is het gevolg van het besluit in de raadsvergadering van 22 januari, waarin het onderzoeksrapport naar de bestuurscultuur in Laarbeek werd besproken. De raad heeft toen besloten een onafhankelijke,externe deskundige in te schakelen.

Aan dit criterium voldoet Engelfriet. Hij beschikt over een ruime ervaring op dit terrein als discussieleider. Hij is echter geen inhoudelijke adviseur, maar meer een begeleider van het gesprek dat mensen met elkaar willen voeren. Hier zit echter de grote crux. Tot op heden heeft de raad er nauwelijks blijk van gegeven dat zij op het terrein van integriteit en bestuurscultuur inhoudelijk voldoende deskundig is. Tot op heden blijft alles wat de raad hierover zegt heel oppervlakkig en niet to the point. Ook de Laarbeekse raad zou zich moeten realiseren dat het weefsel van onze samenleving verandert, weliswaar traag , maar onmiskenbaar.

Opdracht voor Engelfriet is aan deze discussie handen en voeten te geven. Ik denk dat daarvoor een inhoudelijke benadering noodzakelijk zal zijn. Het zij n niet alleen trucs  en machtspelletjes die de Laarbeekse bestuurscultuur zo rot hebben gemaakt. Het gaat om een ingeroeste mentaliteit van vriendjespolitiek die uitgebannen moet worden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185