woensdag 18 maart 2015


Verkiezingen


Gisteren waren  de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de stembureau’s nog  open. Er is dus nog geen zicht op de uitslag. Pas rond 21.00 uur komt de eerste exit poll. De opkomst ligt lager dan in 2011.

Deze verkiezingen zijn door de Haagse politici gekaapt. Het kabinet Rutte 11 heeft deze verkiezingen in het teken geplaatst van de samenstelling van de Eerste Kamer. Inzet was het kabinetsbeleid en de meerderheid van het kabinet van VVD en Pvda en de drie parijnen van  de zgn constructieve oppositie( D66, ChristenUnie en SGP ).Met als gevolg dat in de campagne  provinciale  thema’s volledig werden ondergesneeuwd door het Haagse geweld.

Ton-Jan Meeuws schreef vandaag in het openingsartikel van de NRC over de  “ verkiezingsdag van  paradoxen”.  Geen naoorlogse coalitie heeft ooit de politieke betekenis van de Eerste Kamer zo uitdrukkelijk  op de kaart gezet. Dit is paradoxaal, omdat juist dit kabinet bij zijn aantreden de politieke betekenis van de Eerste Kamer Rutte sterk relativeerde. Zelf had het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer, maar daar maakten Rutte en Samson geen probleem van. Toen dit in de praktijk toch lastiger  bleek dan zij aanvankelijk dachten,  zag je binnen de coalitie de onvrede over de politieke rol va de Eerste Kamer te groeien. Er kwamen pleidooien om die rol terug te dringen.

Geheel onverwacht  maakte het kabinet de senaat tot inzet van de verkiezingen. Na mei heeft Nederland een Eerste Kamer die terecht kan claimen  over een actueler mandaat te beschikken dan de Tweede Kamer. Uitgerekend het kabinet dat de Eerste Kamer klein wilde houden, zo schrijft Meeuws, heeft diezelfde Eerste Kamer groter dan ooit gemaakt!

Er is nog een tweede paradox: hoe zwakker de coalitie vandaag scoort, hoe groter de kans dat het kabinet doorgaat. Hoe vreemd het kan lopen. Ondertussen  raken de Provinciale Staten steeds meer uit het zicht. En toch gingen die wel ergens over. In Brabant b.v. over de vraag is er een meerderheid of niet voor De Ruit!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185