woensdag 4 maart 2015


Nieuwe bestuursvormen.


In het ED van gisteren las ik het volgende bericht:

“ Er komt een onderzoek naar nieuwe bestuursvormen in de regio. Daarmee moet de slagkracht van het regiobestuur worden vergroot. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de provincie dat innovatieve vormen worden bedacht om gemeenten en regio's goed te kunnen besturen.
Het onderzoek, waarvoor de provincie deskundigen in binnen- en buitenland wil raadplegen, moet dit jaar worden verricht. De provincie heeft vorig jaar alle Brabantse gemeenten gevraagd hoe zij hun toekomst voor zich zien. Naar aanleiding van die reacties wil de provincie om de tafel met gemeenten waarbij experimentele ambtelijke of bestuurlijke vormen zouden kunnen worden ingezet.
Ook een onderzoek naar een nieuwe bestuurslaag in de regio is een mogelijkheid. "Het is gewoon niet effectief om een regionaal economisch beleid te laten ontwikkelen door tientallen wethouders uit een bepaalde regio. Daarnaast is dat ook weinig democratisch omdat de afzonderlijke gemeenteraden dan vaak het nakijken hebben", aldus een woordvoerder van de provincie. In de regio worden dergelijke beslissingen nu genomen door de Metropoolregio Eindhoven, sinds afgelopen week de officiële opvolger van het SRE. Een speciale raad die gaat over grote, gemeente-overstijgende onderwerpen kan volgens de provincie zorgen voor een beter functionerende democratie en snellere besluiten.”
Als voorbeeld wordt in het artikel de samenwerking van de zes Drechtsteden genomen. Volgwens de krant noemt de provincie dit een zeer betekenisvol initiatief, waardoor per saldo meer problemen op een effectieve en democratische manier  worden aangepakt dan voorheen.
De Brabantse gemeenten maken tot op heden geen haast met het indienen van hun visie op de toekomst. Op 1 juli a.s. moeten deze binnen zijn. Tot op heden heeft geen enkele Brabantse gemeente haar visie in  Den Bosch ingeleverd. Volgens het ED werken de Peelgemeenten en de Kempengemeenten aan een gezamenlijke reactie. Ik ben benieuwd.
Vandaag kwam als vervolg op dit artikel het ED met een redactioneel commentaar. De kop “ Bestuurlijke lapmiddelen ” alleen al intrigeerde mij. De analyse die het ED in dit commentaar maakte, kan ik in zijn geheel onderschrijven. De laatste zin van het stuk kan ik niet zo goed plaatsen. Hieronder het bewuste commentaar:
“ Bestuurlijke lapmiddelen
De provincie is te groot en veel gemeenten zijn juist te klein. Die conclusie valt te trekken uit de aankondi­ging dat de provincie Brabant nu samen met het minis­terie van Binnenlandse Zaken onderzoek gaat doen naar nieuwe bestuursvormen in de regio en daarbij zelfs een nieuwe bestuurslaag niet uitsluit. Het initiatief bevestigt vooral dat de wijze waarop provincies en gemeenten nu zijn ingericht niet goed genoeg functioneert.

Veel gemeenten zijn niet in staat hun taken, zeker nu die zijn uit­gebreid, zelfstandig naar behoren uit te voeren. Zij missen daar­voor simpelweg de schaalgrootte en zoeken de oplossing in sa­menwerkingsverbanden met andere gemeenten. Die samenwer­kingsverbanden zijn democratisch lastig te controleren. Gemeen­teraden mogen er wel hun zegje over doen, maar in de praktijk worden zij vaak voor een fait accompli geplaatst.

Anderzijds zijn er ook taken – op gebieden als economie, wonen en mobiliteit – die het belang van de gemeente overstijgen en waarvoor de provincie weer te ver weg is. Voor die taken is de Metropoolregio Eindhoven – als opvolger van het Samenwer­kingsverband Regio Eindhoven – in het leven geroepen. En ook op de besluiten daarvan hebben de gemeenteraden als lokale volksvertegenwoordigingen te weinig vat.

Op nog een bestuurslaag zit niemand te wachten en kunstgrepen om het democratische gehalte van gemeentelijke samenwerkings­verbanden wat op te vijzelen zijn lapmiddelen. Als de provincie te groot en te ver weg is en de gemeenten te klein zijn voor een efficiënte uitvoering van hun – steeds complexere – takenpakket en de directe democratische controle daarop, dan zijn betere op­lossingen denkbaar.”
Welke betere oplossingen dan, zo vraag ik mij af?

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185