maandag 23 maart 2015



Minimabeleid.


De agenda’s voor de commissievergaderingen staan op de site van  de gemeente. Nog niet alle stukken zijn klaar; deze zullen eerstdaags als aanvulling op de site 
worden geplaatst.

Voor de commissie Sociaal Domein zijn twee onderwerpen opgevoerd die nauw met elkaar samenhangen, maar desondanks toch als afzonderlijk agendapunt worden geagendeerd. Het betreft de visievorming over de uitgangspunten van het Minimabeleid  en de opiniërende bespreking van de verordening Tegenprestaties. De stukken voor dit agendapunt zijn nog niet klaar. Eigenlijk zijn deze beide onderwerpen inhoudelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dus op zijn minst vreemd dat ze gesplitst worden in twee afzonderlijke agendapunten. Dit is niet bevorderlijk voor de noodzakelijke eenheid van beleid.

Voor de visievorming over de uitgangspunten van het Minimabeleid van de gemeente Laarbeek heeft het college een notitie opgesteld. Ik ben niet zo erg kapot van deze notitie. Sterker nog, ik vind het een slecht stuk.  Allereerst omdat het een rommelige notitie is die eenheid en samenhang ontbeert. Dit is op zich al erg genoeg. Erger is nog dat het college er niet in slaagt een coherente visie op het minimabeleid in Laarbeek te ontwikkelen. Als je deze notitie vergelijkt met soortgelijke recente notities van andere gemeente dan zie je dat het Laarbeekse college het vooral ontbreekt aan  visie. Het college is klaarblijkelijk niet in staat om zijn uitgangspunten voor het minimabeleid ordentelijk te formuleren. Hierdoor maakt  het college  het de commissie en raad niet gemakkelijk.

De commissie en de raad zullen dus zelf de aanzet voor de visievorming moeten geven.  Hierbij kan de commissie de notitie het beste maar ter zijde leggen  en zelf in eerste instantie de opvattingen van de commissie en raad over het minimabeleid zelf gaan formuleren. De noodzakelijke aanpassing van het minimabeleid volgt dan als het ware  vanzelf uit de keuze van de uitgangspunten.

Het CDA gaat uit van het adagium “Iedereen doet mee ”. Het CDA heeft voor dit uitgangspunt gekozen vanuit de overtuiging dat elk individu telt. Hulp aan de zwakkeren en naastenliefde zijn wezenlijke elementen uit de CDA-filosofie. De zwakkeren  zijn een niet weg te denken onderdeel van  de christelijke cultuur die nauw verbonden is met de eeuwenoude joodse traditie, waaruit het christendom ontsproten en het Europese continent gevormd is. De ontwikkeling van het moderne individualisme heeft in de Europese cultuur andere accenten geplaatst en een andersoortige ontwikkeling ingeluid. De christelijke deugden van hulp aan de zwakkeren en naastenliefde zijn nooit helemaal verdwenen. Deze deugden moeten wij koesteren en dus vorm geven in ons minimabeleid .


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185