maandag 2 maart 2015


Rekenkamercommissie


Sinds het begin van dit jaar heeft landelijk het debat over de toegevoegde waarde van een Rekenkamer c.q. Rekenkamercommissie ter versterking van de controlerende functie van de gemeenteraad  een nieuwe impuls gekregen. Directe aanleiding voor de hernieuwde discussie over de Rekenkamerfunctie waren successievelijk de felle kritiek  van Gerrit de Jong van de Algemene Rekenkamer in Binnenlands Bestuur en de Kamervragen n.a.v . zijn opmerkingen van Manon Fokke .

Bij zijn afscheid als lid van de Algemene Rekenkamer haalde De Jong ongemeen fel uit De Jong naar  pogingen om de macht van Rekenkamers uit te hollen.  Gemeenten verminderen het onderzoeksbudget van Rekenkamercommissies. Laten ze een stille dood sterven  of schaffen ze af. Volgens De Jong is het voornemen van de wetgever om de verplichte evaluatie van de rekenkamers af te schaffen een verkeerd signaal. Zo hekelt De Jong ook het plan van de VNG om de wettelijke verplichting tot het hebben van en rekenkamer. In zijn  artikel in Openbaar Bestuur stelt de Jong dat juist nu de noodzaak voor een goed functionerende Rekenkamercommissie van het grootste belang is. Immers de gemeente heeft per 1 januari 2015 er een groot aantal nieuwe taken en financiële middelen  bij gekregen.

Minister Plasterk  heeft n.a.v. dit artikel en de Kamervragen van Manon Fokke een duidelijke draai gemaakt. Hij heeft zich onomwonden uitgesproken voor het behoud van de lokale rekenkamercommissie en gaat op dit punt de wet handhaven. Het werd tijd ook. Volgens Plasterk zijn er nu 26 gemeenten met een slapende rekenkamer. Hij maakt hierbij  een onderscheid tussen structureel inactieve rekenkamers en tijdelijk inactieve rekenkamers. Structureel inactieve rekenkamers hebben reeds een aantal jaren geen rekenkameronderzoek uitgevoerd en/of tonen geen voornemen de rekenkamerfunctie binnen afzienbare tijd te activeren. 15 gemeenten heeft de minister halverwege 2014 om ambtsbericht gevraagd.

Ik weet niet of Plasterk ook Laarbeek om een ambtsbericht heeft gevraagd. Zeker is wel dat ook de rekenkamercommissie van Laarbeek al jaren een slapend bestaan leidt. Na een goede start in 2006 is er geleidelijk de klad ingekomen en leidde de Laarbeekse Rekenkamercommissie een slapend bestaan  in afwachting een revitalisatie. Aanvankelijk werd gedacht aan een gezamenlijke Rekenkamercommissie voor Laarbeek en Gemert-Bakel. Een tijdlang was de hoop gevestigd op een  gezamenlijke Rekenkamer voor de Peelgemeenten.   Dit bleek een ijdele hoop; er was nauwelijks belangstelling  voor. Daarop hebben de gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel het oude idee van een gezamenlijke Rekenkamercommissie voor deze twee gemeenten weer opgepakt. De notitie kwam vorige week aan bod in de commissie Algemene Zaken.

Het CDA heeft vanaf het begin van de invoering van het dualisme veel waarde gehecht aan een god functionerende Rekenkamercommissie. Met lede ogen hebben wij moeten aanzien dat de Laarbeekse Rekenkamer langzaam maar zeker verwaterde en uiteindelijk slapende werd. Gebrek aan belang stelling en stimulering  vanuit de raad en een voorzitter die er niet meer aan trok en uiteindelijk afhaakte, moeten als oorzaak hiervoor genoemd worden. Hierbij kwam dat de hoop die Laarbeek op samenwerking met Gemert-Bakel stelde, in dit opzicht ijdel bleek te zijn. Gemert voelde niets voor “pottenkijkers ” uit Laarbeek.

Nu de mogelijkheid voor een Rekenkamercommissie voor de Peelgemeenten niet reëel is gebleken, hebben Gemert en Laarbeek het oude idee van een gemeenschappelijke Rekenkamercommissie opnieuw opgepakt. De hiervoor geschreven notitie ziet er goed uit. Het voorstel is een Rekenkamercommissie bestaande uit drie externe leden met een vast budget van een Euro per inwoner. Dit maakt een goede start mogelijk.

In de commissievergadering is het CDA accoord gegaan met de inhoud van de notitie. Wij zijn voorstander van een deskundige met een  juridische achtergrond, een met een bestuurskundig en een deskundige met een financiële achtergrond als leden van de Rekenkamercommissie. Als onverhoopt de oprichting van een gemeenschappelijke Rekenkamercommissie stagneert, kiezen wij voor een eigen Laarbeekse Rekenkamercommissie. Op 1 juni moet de gemeenschappelijke commissie rond zijn. Zo niet dan moet Laarbeek volgens ons zijn eigen weg gaan.
 

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185