dinsdag 10 maart 2015



Metropool van het goede leven.


Op vrijdag 6 maart j.l. presenteerde Jan Mengelers, sinds vorig jaar maart voorzitter van het college van bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, zijn essay Het Nieuwste Cahier #02. Zij opvattingen over het nieuwste Brabant heeft hij geschreven op speciaal verzoek van de Commissaris van de Koning . In dit essay zoomt Mengelers in op de verschillende thema’s die de Commissaris in zijn Het Nieuwste Brabant in maart vorig liet verschijnen.

Het is een heel mooi stuk geworden, dat uitnodigt tot nadenken. Mengelers weet maar al te goed dat het weefsel van onze samenleving weliswaar traag , maar wel onmiskenbaar verandert. Elke bladzijde van zijn stuk getuit daarvan. Soms grijpt hij terug, maar vooral kijkt hij vooruit. O.a. schrijft hij:

“Het hier geschetste perspectief luidt daarmee niet alleen inhoudelijk, maar ook organisatorisch een volgende fase in de ontwikkeling van Brainport in. Waar in de eerste naoorlogse decennia de (duale) samenwerking tussen overheid en industrie bepalend was én vanaf de jaren negentig de (tripartite) samenwerking tussen overheid, industrie en kennisinstellingen vorm kreeg, is realisatie van het hier geschetste perspectief alleen mogelijk in de (quadruple) samenwerking met burgers en eindgebruikers. In dat samenspel heeft iedere partner een bijzondere verantwoordelijkheid. Realisatie van het hier geschetste perspectief veronderstelt, vanzelfsprekend, een lokale en regionale overheid die dit proces accommodeert en aanjaagt. Het staat ook voor een bedrijfsleven dat zich meer dan voorheen richt op maatschappelijke opgaven die verbonden zijn met het streven naar het goede leven. Misschien nog meer dan voor overheid en bedrijfsleven, ligt er een verantwoordelijke taak bij de kennisinstellingen in onze regio. De vormgeving van de samenwerken ontmoetingsplaatsen die nodig zijn om kennis te máken met het goede leven, vraagt om het (verder) ontwikkelen van bestaande onderzoeks- en onderwijsinstellingen to regionale kenniscentrale die structureel verbonden zijn met hun omgeving ”

Er is dus werk aan de winkel in Brabant!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185