donderdag 13 maart 2014

                

Verkiezingen


De datum van de gemeenteraadsverkiezingen komt dichterbij.  Ook in de media blijkt dit. Volgens krantenberichten rommelt het opnieuw in Helmond, waar maar met grote moeite een collegecrisis op het laatste nippertje kon worden voorkomen ; staatssecretaris Teeven ligt onder vuur door zijn  deal als officier van justitie met een crimineel.

De pers laat zich niet onbetuigd. Vrij Nederland komt deze week met een artikel over integriteitsschendingen. Nooit eerder was er volgens Vrij Nederland zoveel aandacht voor sjoemelende politici als het afgelopen jaar. De Politieke Integriteits-index staat op een record van 62 affaires. 

De Politieke Integriteits-index wordt sinds vorig jaar samengesteld door Bart de Koning (in samenwerking met Vrij Nederland), Leo Huberts (hoogleraar bestuurskunde aan de VU) en Muel Kaptein (hoogleraar integriteit aan de Erasmus Universiteit). Het record van 62 affaires betekent een duidelijke stijging ten opzichte van de tien jaar ervoor, toen het aantal affaires tussen de tien en dertig per jaar schommelde.  In het artikel wordt ook Laarbeek opgevoerd. De affaires met van Dijk en  Verschuuren, twee raadsleden van PNL, worden aangehaald.

De NRC publiceerde woensdag een groot artikel over de perikelen  met Atlant. De meest opvallende bewering in het artikel is dat er geen klokkenluider was en dat mogelijk wethouder Yvonne van Mierlo zelf de klokkenluider was. Ook de andere leden van het bestuur van Atlant, de wethouders van sociale zaken van de Peelregio, krijgen de nodige vegen uit de pan. De NRC opent het verhaal  met de volgende alinea:

Een „verkeerde inschatting”, noemen ze het achteraf. Zeven wethouders uit zes Brabantse gemeenten willen in februari samen een oproep aan de kiezer doen: stem op één van ons voor continuïteit in het Peelgebied! Zeker nu het Rijk de zorg voor (arbeids)gehandicapten, ouderen en jongeren naar gemeenten overhevelt.
Het plan valt slecht bij raadsleden. Zij spreken van een verkapt stemadvies en machtsmisbruik om zetels te winnen. De wethouders schrikken van alle kritiek en blazen hun actie voortijdig af. Ze willen de kiezer alleen maar overtuigen van hun goede samenwerking, zeggen ze.

Dit zet meteen de toon.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185




Willy van Osch,
Uw man voor Laarbeek.
Stem op nr. 7 van Lijst 4 ( CDA )