maandag 10 maart 2014


               

Op weg  naar 19 maart


Carnaval is achter de rug. De carnavalsvierders onder ons hebben weer genoten. Er waren fraaie optochten in alle Laarbeekse kernen.  Het enige negatieve was het bericht in het ED dat in de Beek en Donkse optocht minderjarigen  in het openbaar bier dronken. Volgens dezelfde krant heeft Laarbeek, zoals zoveel andere gemeenten, tijdens de carnavalsdagen niet gecontroleerd op het schenken van alcohol aan minderjarigen. Zo’n controle is natuurlijk tijdens carnaval onuitvoerbaar.

Na het feestgedruis van carnaval maakt de Laarbeekse politiek zich op voor de verkiezingen van 19 maart.  Het hele dorp hangt vol met posters en plakkaten. Zoveel dat dit niemand kan ontgaan. Toch wijzen allerlei peilingen uit dat de opkomst gaat tegen vallen. Persoonlijk geloof ik daar voor Laarbeek niet zo in. De Laarbeekse kiezer komt meestal redelijk goed op.

Ook al kun je het niet meteen aflezen van de opgehangen posters, de verkiezingen van 19 maart gaan echt over iets. Dat was in het verleden wel eens anders. De gemeenten krijgen er per 1 januari 2015 een groot aantal nieuwe taken bij door de decentralisatie van taken van het rijk naar de gemeenten.  Deze zogenaamde transities ( zorg, jeugd, participatie ) vragen heel veel inzet en sturing. De raad zal deze sturing moeten geven. Dit gaat kruim kosten. Er moet een geheel nieuw zorgportaal ingericht worden, waarin generalisten klaar staan voor de eerste opvang. Om dit alles efficiënt in te richten moet de zorg anders dan tot op heden ingericht worden. Met een duur woord noemt men dit transformatie: de aanpak moet anders dan nu gebruikelijk is met de gemeente in de regierol. Alleen zo kunnen de financiële kortingen opgevangen worden zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de zorg.

Ik denk dat het CDA klaar is voor deze transitie. Een aantal van ons heeft de nodige kennis op dit terrein eigen gemaakt. Waar anderen zwijgen en lijdelijk afwachten, komt het CDA met voorstellen en ideeën.  Wij zien het gevaar dat door de wijzingen mensen tussen de wal  en het schip  gaan vallen. Het CDA vind dit onacceptabel. Voor deze gevallen zijn wij bereid  de portemonnee te trekken en extra gemeentelijke middelen in te zetten. Dat vloeit voort uit ons beginsel van solidair zijn met de zwakkeren onder ons.

Als we niet opletten ontstaat er een nieuwe tweedeling de maatschappij. De beter gesitueerden kunnen zorg kopen; de minder goed bedeelden zijn afhankelijk van de zorg die de gemeente biedt. Er gaan ongetwijfeld grote verschillen tussen gemeenten ontstaan. De ene gemeente is genereuzer dan de andere. In gemeenten waar de hand op de knip wordt gehouden zijn de hulpvragers slechter af . Grote gemeenten kunnen meer dan kleine. Kijk maar naar Eindhoven waar 25 milj gereserveerd is om tegenvallers op dit terrein  op te vangen. Dit is andere koek dan in  Laarbeek, waar het college de uitgaven wil beperken tot het karige budget dat het Rijk beschikbaar stelt!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185





          Willy van Osch
      Uw man voor Laarbeek.
Stem op nr. 7 van Lijst 4 ( CDA )