woensdag 12 maart 2014


               

Laatste commissievergadering MO


Dinsdag kwam de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling voor de laatste keer tijdens deze raadsperiode bijeen. Aan de commissie werden een aantal wezenlijke agendapunten voorgelegd voor advies. Verschillende leden van de commissie hadden  er moeite mee. Niet zozeer met de punten als zodanig, maar met het feit dat zij moesten adviseren aan een raad die nog gekozen moest worden. De agendapunten zullen immers niet in deze raadsperiode aan de raad worden voorgelegd, maar pas aan de nieuwe raad op 17 april a.s.

Volgens mij plaatste de commissie zich hiermee in een volkomen onnodige spagaat. Voorstellen worden aan commissies voorgelegd om het college te adviseren over het doorzetten naar de raad van de voorstellen. Ook om de reactie van de partijen te peilen. Een commissie hoeft zich niet terughoudend op te stellen omdat er een nieuwe raad zit aan te komen, zeker niet als alle partijen ongeveer gelijkluidend over de voorstellen denken. Continuïteit is belangrijker dan angst voor regeren over het gaf heen.

Als eerste besprak de commissie de Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio.De projectmanager, Woltring, verzorgde een presentatie, waarin hij aandacht besteedde aan de hoofdpunten van de notitie en de problemen die nog moeten worden opgelost. De notitie zelf is een globaal stuk. De commissie had voornamelijk informatieve vragen. Inhoudelijk was er nauwelijks verschil van mening. Natuurlijk was er wel twijfel. Wat wil je ook als het land 700.000 werklozen kent, waar maar een 100.000 vacatures tegenover staan!

Ook over het Beleidskader Jeugdhulp Peelregio was er nauwelijks verschil van mening. Zorgen natuurlijk te over. Ook dat is logisch. Het is de enige decentralisatie die door de Tweede en de Eerste Kamer is goedgekeurd. Het wachten is nu feitelijk op de toekenning van het budget. Het zal wel juni worden voor er duidelijkheid is. In de commissie was wel enige bereidheid te bespeuren voor het CDA-idee voor een buffer in de begroting 2015 op te nemen om echte knelpunten, die er ongetwijfeld zullen komen, op te vangen. In het lijsttrekkersdebat van afgelopen maandag had Vereijken dit nog verworpen.

Als laatste agendapunt stond het minimabeleid geagendeerd. De commissie schoof dit door naar de nieuwe commissie. Eigenlijk was dit onbegrijpelijk. De commissie had het Laarbeekse minimabeleid moeten evalueren en aanbevelingen moeten doen voor eventuele wijzingen c.q. aanvullingen. De commissie zag over het hoofd dat door het doorschuiven van dit onderwerp naar de nieuwe raad de commissie de kans voorbij liet gaan om input te leveren voor het nieuwe coalitieakkoord. Een gemiste kans dus.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185




Willy van Osch,
 Uw man voor Laarbeek.

Stem op nr. 7 van Lijst 4 ( CDA )