zondag 23 maart 2014

Het stof is opgetrokken


Het stof van de verkiezingen is opgetrokken. Alleen de rel rond Wilders dendert nog voort.

Ook in Laarbeek zijn de verkiezingen afgesloten. De uitslag is vastgesteld; de samenstelling van de nieuwe raad is bekend. Het ED heeft zaterdag de portretten van de raadsleden gepubliceerd.

Dinsdag neemt de raad afscheid van een negental raadsleden die niet herkozen zijn en derhalve uit de raad verdwijnen. Het gaat in eerste instantie om negen raadsleden, waarvan theoretisch er vier nog kunnen terugkeren. Dit is afhankelijk van de uitkomst van de coalitieonderhandelingen en de uiteindelijke samenstelling van het nieuwe college van B en W.

Er is een groep van drie raadsleden die voor de verkiezingen aangegeven hebben niet meer terug te willen keren. Het betreft Piet Aarts ( PNL ), Tom Briels ( VVD) en Bert Klessens ( ABL ) Tenslotte zijn er twee raadsleden die niet herkozen zijn. In dit geval Christjan van de Berg en ondergetekende.

Donderdag aanstaande wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Ondertussen zijn de onderhandelingen over het nieuwe college van start gegaan. Afgelopen zaterdag heeft PNL de andere fracties een voor een ontvangen. Zonder precies het fijne van dit overleg te kennen verwacht ik dat het huidige college in zijn huidige samenstelling zal terugkeren. Er is nauwelijks een reden te verzinnen om hierin een wijziging aan te brengen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat PNL gaat afkoersen op drie wethouders van PNL en een wethouder van ofwel De Werkgroep of ABL. Waarschijnlijk wil PNL de huidige wethouders op hun post handhaven. Daar hebben ze op dit moment alle reden voor.

Als dit inderdaad gaat gebeuren, dan is de oppositie getalsmatig wel heel erg klein.

We zullen zien.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185