maandag 17 maart 2014


               

Screening van raadsleden en wethouders


De verkiezingen moeten nog plaats vinden. In de media wordt hier al op vooruitgelopen. De aandacht verschuift al naar de collegeonderhandelingen. Het ED had maandag al een artikel over lijsttrekkers die de voorkeur aan het pluche geven en niet in de raad zullen plaatsnemen. Alsof de verkiezingen over de bemensing van de colleges gaan. Terecht merken staatsrechtgeleerden in het artikel op dat het niet plaatsnemen in de raad kiezersbedrog is.

De screening van wethouders is actueel geworden door de recente brieven over dit onderwerp van de minister van Binnenlandse Zaken en de commissaris van de koning. In deze brieven gaat het vooral over de screening van wethouders. Er zijn ook gemeenten die raadsleden aan een screening willen onderwerpen. Bijvoorbeeld de Limburgse gemeente Peel en Maas heeft besloten dit te gaan doen. Ook hier is veel voor te zeggen. Alhoewel dit eigenlijk al veel eerder had moeten gebeuren. Bij de kandidaatsstelling  n.l. door de politieke partijen zelf.  Er gaat de komende jaren een revolutie plaatsvinden in gemeenteland. Raden gaan invloed terugnemen die zij bij de invoering van het dualisme verloren hebben. Zij willen meer zijn dan controleur van de uitvoering van beleid. Minder raadsdebat, meer dialoog met de inwoners: positie zoeken als aanjager, initiator en verbinder. Daar ligt de toekomst en de uitdaging.  Maar heel weinig politieke partijen hebben zich dit bij de kandidaatstelling gerealiseerd. 

Raadsleden zitten in een glazen huis. Zo’n risicoanalyse maakt raadsleden bewust van de problemen die op de loer liggen. Zeker nu gemeenten allerlei nieuwe taken krijgen, is het goed dat raadsleden zich hiervan heel goed bewust zijn. Een fout is snel gemaakt.

Ook in het laatste nummer Van Binnenlands Bestuur is er veel aan dacht voor dit onderwerp. De Laarbeekse griffier heeft een artikel uit dit blad doorgestuurd naar de raadsleden. Dit als achtergrondinformatie voor de commissievergadering van vandaag van de commissie Algemeen Bestuur. Het onderwerp ( screening van wethouders ) staat op de agenda.

Ik ben heel benieuwd naar de standpunten van de verschillende partijen. Persoonlijk ben ik voor een degelijke screening van wethouders door een deskundig bureau van buiten. Je moet dit niet op het bordje van de burgemeester willen leggen.

Voor reactie  wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185





                            Willy van Osch,
Uw man voor Laarbeek.
Stem op nr. 7 van Lijst 4 ( CDA )