dinsdag 11 maart 2014


               

Lijsttrekkersdebat


Gisteren vond in het Dorpshuis het eerste en tevens enige lijsttrekkersdebat in Laarbeek plaats. Het debat vond plaats in het Dorpshuis te Lieshout. De foyer zat vol met aanhangers van de verschillende partijen. Er waren nauwelijks aanwezigen die hun stem nog niet bepaald hadden. Voor de lijsttrekkers  was in de zaal weinig te winnen of te verliezen. Het debat werd rechtstreeks uitgezonden door radio Kontakt. Ik denk dat je wel een echte diehard moet zijn om het hele debat af te luisteren. Zo  enerverend was het ook weer niet.
Tijdens het debat bleek dat de  vijf politieke partijen in Laarbeek niet veel van elkaar verschillen. Hans Vereijken van Partij Nieuw Laarbeek, Frans van Zeeland van Algemeen Belang Laarbeek, Joan Briels van De Werkgroep, Tonny Meulensteen van het CDA en Greet Buter van de PvdA debatteerden aan de hand van vier stellingen. Elke stelling werd gedurende vijf minuten ingeleid resp. door Pieter Verschuuren over de NO Corridor, Ad de Hoon over jongeren, Jo van den Biggelaar over de huisvesting ouderen en Egbert Baks over de sociale huurwoningen. Vijf minuten bleek soms wel erg lang . Het haalde ook het vuur uit het debat.
Heel veel nieuws bood het debat niet. Wel was er een opmerkelijke uitspraak van wethouder Joan Briels. Hij verkondigde zonder enige reserve dat Laarbeek zonder meer 15% bezuinigingen op de jeugdzorg kon halen. Ik vind  dit nog steeds een boute uitspraak.  Het debat zelf was soms slaapverwekend. Zozeer zelfs dat de lijsttrekker van ABL op het eind niet meer bij de les was. In  feite zaten er achter de tafel vijf lijsttrekkers waarvan er drie meer opereerden als wethouder dan als lijsttrekker. Vereijken hield zich zoals gewoonlijk zeer op de vlakte, van Zeeland probeerde met wollige taal zich aan duidelijke uitspraken te onttrekken en Briels trok het debat naar zich toe, vaak op het arrogante af. Het oppositionele geluid kwam van Meulensteen en Buter. Het drong echter niet echt door door het gesloten front van de coalitiepartners. Zelfs niet met kwinkslagen.
Een opmerkelijk feit kwam op het eind van het debat boven water drijven: de drie coalitiepartijen gaan als het aan De Werkgroep ligt met de samenwerking in de volgende periode onverdroten verder. Dit belooft weinig goeds.
Alleen, Briels vergat iets: er moet nog wel gestemd worden!
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185


Willy van Osch,
Uw man voor Laarbeek.
Stem op nr. 7 van Lijst 4 ( CDA )