donderdag 6 maart 2014


           

Hoe pakken we de zorg aan?



Overal maakt men zich zorgen over de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart a.s. Verschillende gemeentebesturen voeren actie om de opkomst te verhogen. Op zich natuurlijk heel terecht. Anderzijds is het veelzeggend dat dit moet. Als de burger niet warm loopt voor deze verkiezingen,betekent dat er waarschijnlijk iets meer aan de hand is dan alleen maar desinteresse. Het moet diepere oorzaken hebben. Immers deze keer valt er bij de gemeenteraadsverkiezingen echt wel iets te kiezen. Dit is in het verleden wel eens anders geweest. Deze verkiezingen gaan wel ergens over.

In gemeenteland gaat de komende periode van alles veranderen. Gemeenten krijgen er een groot aantal taken bij. De drie grote transities , de jeugdzorg, de AWBZ en de nieuwe participatiewet, betekenen een immense verschuiving van de taken van het Rijk naar de gemeenten. Deze veranderingen worden aan de burger verkocht als taken die beter en efficiënter door gemeenten verricht kunnen worden dan door het Rijk. Partijen omarmen deze theorie als een gegeven; bijna nergens zie ik dat partijen vermelden dat de transities een gigantische bezuiniging zijn. In koor roepen de partijen dat de transities noodzakelijk zijn,  omdat de kosten voor de zorg onbetaalbaar dreigen te worden .Ik  kan me niet aan de indruk onttrekken dat partijen op dit punt elkaar klakkeloos napraten.

Er zijn nauwelijks partijen die een duidelijk beeld hebben van wat zij met de zorg eigenlijk willen. Men klaagt over de onvoldoende budgetten die Den Haag meestuurt. Geen partij lijkt bereid vanuit de eigen gemeentelijke middelen extra gelden beschikbaar te stellen voor probleemgevallen die er onvermijdelijk gaan komen. De vraag “hoe sociaal zijn we ?” gaat zeker komen.

Politicoloog André Krouwel heeft een onderzoek gedaan in de inhoud van verkiezingsprogramma´s op dit punt. De uitkomsten zijn verbijsterend: zelfs de landelijke partijen hebben geen idee hoe men dit moet aanpakken. Eigenlijk bevreemdt dit niet.  Ook in de zittende raden is er nauwelijks aandacht geweest voor de daadwerkelijke implementatie van de drie transities. Ambtelijke werkgroepen en bestuurders zijn er mee bezig; de raden zijn nog niet verder dan met het zich oriënteren op de aanstaande wijzingen. Heldere, algemeen aanvaarde, concepten zijn er nog niet. De complexiteit van het geheel en de veel te korte invoeringstijd zijn  hier mede debet aan. Helemaal onbegrijpelijk is de overigens totaal foute oproep van de wethouders  sociale zaken van Peel 6.1. dan ook niet helemaal.

Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor veel nieuwe zaken. Zorg wordt hét onderwerp van de komende raadsperiode. Het gaat om veranderingen die alle inwoners raakt en dus is het belangrijk dat partijen goed weten waar ze op in willen zetten. Dit is in de verkiezingsprogramma’s nog allerminst duidelijk. Wel zie ik dat ze wel zowat allemaal voorstander zijn van het organiseren van de zorg dichtbij de burger, in de vorm van een wijkgerichte aanpak. Maar hoe dit moet of kan, daarover hebben zij kennelijk nog geen idee. En vooral dit laatste vind ik van alles nog het meest beangstigend.

Binnen het CDA-Laarbeek zijn  we naar mijn indruk een stuk verder dan de meeste andere Laarbeekse partijen. Een aantal van onze leden hebben zich op dit terrein gespecialiseerd en hebben duidelijke opvattingen en beelden over de meest gewenste invulling. Een ding weten we nu ook al: het wordt een lange , moeizame weg naar een mentaliteitsomslag, die heel veel kruim gaat kosten.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185