woensdag 5 maart 2014

 

Nog drie weken te gaan.


De carnavalsdagen hebben we achter de rug. Ik heb in Lieshout een mooie optocht gezien. Ook de beelden van de optochten in de andere kernen waren fraai. Overal zat de stemming er goed in. Dinsdag ben ik de carnavalsdrukte ontvlucht. In Amsterdam heb ik de tentoonstelling in de Hermitage over de zijderoute bekeken en in Allard Pierson Museum de tentoonstelling De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee. Twee prachtige tentoonstellingen die ik iedereen van harte kan aanbevelen.

 Bij het openslaan van het ED vanmorgen trof ik een heel onverwacht artikel aan. Op de voorpagina van de krant nog wel. Waar ik eerder een stuk over de voorbije carnaval verwacht had, kwam de krant met een heel opmerkelijk stuk over een heel christelijk gebruik: de vasten. Veertig dagen onthouding van vlees, drank en andere overdaad was eens bedoeld om als gelovige tot bezinning te komen, zo schreef de krant. Een mooie gedachte ook voor deze tijd. In de Dommelgemeenten hebben ze dit vertaald tot Veertig dagen zonder alcohol. Ook een heel mooi doel!

Nog drie weken resteren ons tot 19 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens alle berichten lopen de kiezers hiervoor nog niet warm. Er wordt een lage opkomst verwacht. Ondanks alle aansporingen om wel te gaan stemmen. Juist nu er wel wat valt te kiezen en de gemeenteraadsverkiezingen wel ergens over gaan, zouden de kiezers wegblijven! Dit is onvoorstelbaar. De enige manier om hier verandering in aan te brengen, is om de kiezer te interesseren voor de gemeentepolitiek. Dit doe je niet met allerlei flauwekul en de pias uithangen, maar door de gemeentelijke thema’s en onderwerpen die er werkelijk toe doen, aan de orde te stellen en te benoemen.

Het is de inhoudelijke discussie die de kiezer mist. Aan dit gebrek lijdt de gemeentepolitiek, hier en elders. Dit slaat de belangstelling dood, morsdood zelfs.
De opdracht is dus tot aan de verkiezingen vooral inhoudelijke stukjes te plaatsen op deze weblog. Zullen we zeker doen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185