woensdag 21 augustus 2013

 

Verboden handelingen


Zonder meer als ontluisterend. Zo ervaar ik het rapport over wat in het jargon verboden handelingen van raadsleden wordt genoemd. De griffier heeft op verzoek van de fractievoorzitters een onderzoek ingesteld naar het doen en laten van raads- en commissieleden. De uitkomst is veelzeggend. Er zijn  een aantal raadsleden die zich niet aan de wettelijke voorschriften hebben gehouden en geen verzoek tot ontheffing bij de provincie hebben aangevraagd. Niet alle gevallen zijn even zwaar. Dit doet echter niets af aan de ernst van de zaak. Er zijn Laarbeekse raadsleden die de regels aan hun laars lappen. Dit laatste is nog het meest kwalijk. Hiermee doen zij afbreuk aan het prestige van de raad. En dit doet Laarbeek geen goed.

Het onderzoek schetst het beeld van een gemeente waar de integriteitsregels nauwelijks een rol van betekenis spelen en van raadsleden die zich hierin maar nauwelijks verdiepen. Hier ligt ook de diepere oorzaak waarom het in bepaalde gevallen fout kon gaan. Zelfs raadsleden die tegen de lamp lopen, zijn zich  ook nu nog hiervan  bewust. Een van de raadsleden verklaart zelfs in het ED dat hij niet van plan is om te stoppen met leveranties aan de gemeente. Ja, natuurlijk hij zal wel zorgen dat hij iedere keer de juiste ontheffing heeft…..

Daar waar integriteit voorop moet staan, krijgt eigenbelang de voorrang. Of er een werkelijke en schijnbare belangenverstrengeling heeft plaatsgevonden en/of er alleen maar voordeel gehaald is uit het raadslidmaatschap maakt het rapport niet duidelijk. Feit is dat raadsleden in de fout zijn gegaan.

Welke consequentie de betrokkenen hieruit moeten trekken, is in eerste instantie aan henzelf. Vrijwillig terugtreden ,zoals Wim van Dijk, heeft gedaan ligt dan het meeste voor de hand en is ook het meest zuiver en integer.

Het onderzoek toont ook aan dat de gemeentelijke organisatie niet op orde is. Dat met name bij openbare werken keer op keer kleine werkopdrachten worden verstrekt aan raads- en commissieleden geeft te denken. Hier had men attenter en alerter moeten zijn.

Het onderzoek naar het doen en laten van Wim van Dijk is gereed; evenals het rapport over andere raads- en commissieleden. Eind van deze maand komt het rapport van Hordijk % Hordijk over het declaratiegedrag van de burgemeester. Met spanning en enige angst wordt hier naar uitgekeken. Het is ook alles bij elkaar wel een beetje veel. Ondertussen vraag je je af hoe het onverhoopt zover heeft kunnen komen. Zijn we als politiek te gemakkelijk geworden in het naleven van de regels? Hebben partijen en de gemeente er mogelijk te weinig aandacht aan geschonken? Is het misschien vooral toch een mentaliteitskwestie? Denken en handelen we misschien teveel lokaal? Allemaal vragen die zich aandienen en waar een antwoord op moet komen, ongeacht de conclusies die straks op basis van de rapporten getrokken gaan worden.

Kennelijk weet Laarbeek niet goed hoe omgegaan moet worden met integriteit, met de betekenis, de naleving en de handhaving ervan. Dit zal moeten veranderen. Laarbeek kan niet verder als niet eerst intern schoon schip wordt gemaakt.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185