dinsdag 20 augustus 2013

 

Brandweer




Wie het idee gekregen heeft  dat Laarbeek zich alleen maar druk maakt over verkeerde declaraties door de burgemeester en verboden handelingen van raads- en commissieleden, heeft het mis. Er worden ook serieuze zaken aangepakt. Deze krijgen niet altijd de aandacht die zij verdienen. Toch zijn deze minstens evenzo belangrijk voor de Laarbeekse burger als het gezeur over een brief, die plotseling als eigendom van de schrijver wordt betiteld. Complete onzin natuurlijk. Ik ben benieuwd wat de politie ermee doet. Grote kans dat de aangifte geseponeerd wordt.

Maar goed, nu eerst de belangrijkere zaken. Zo was er afgelopen maandag in het gemeentehuis van Helmond een voorlichtingsbijeenkomst over de bandweer. Er was een redelijke opkomst van raadsleden uit de Peelgemeenten. Alleen Laarbeekse raadsleden heb ik er niet gezien.

Landelijk zijn 25 Veiligheidsregio’s gevormd, die per 1 januari 2014 operationeel moeten zijn. Voor Zuidoost Brabant is dit de VRBZO voor de 21 gemeenten. De Veiligheidsregio is met de vorming van  de nationale politie en de omgevingsdiensten een van de drie  grote centralisatie-operaties die worden uitgevoerd en die het gemeentelijke landschap ingrijpend gaan veranderen.

Ik heb het gevoel dat de reorganisatie bij de brandweer in Laarbeek vooral  het pakkie an van de burgemeester is. Tot op heden heb ik maar heel weinig gezien dat raadsleden zich hiermee actief zien bezig houden. Dit is eigenlijk onbegrijpelijk omdat veiligheid bij ieder hoog in het vaandel staat.

Op 1 januari 2014 bestaat de Laarbeekse brandweer niet meer; zij is een onderdeel geworden van regionale brandweer. De hele organisatie en de vrijwilligers zijn overgegaan naar de nieuwe organisatie. Over de overdracht van kazernes moet nog een beslissing vallen. De afspraken over de financiële verdeelsleutels liggen vast. In Tegelen hebben de burgemeesters afspraken gemaakt.

Er is een wettelijk vastgesteld basispakket; elke gemeente kan dit desgewenst uitbreiden met een pluspakket ( waar extra voor betaald moet worden ). Gemeenten moeten een dienstverleningspakket met de regionale brandweer afsluiten. Doel van dit alles is een kwalitatief betere brandweerzorg.

Wat we ook bij de politie zien, zien we ook in de Veiligheidsregio’s. De directe greep van de gemeenten op deze organisaties wordt een stuk minder. Ik denk dat dit onvermijdelijk is, ook al zien sommigen dit als een verdere  uitholling van de gemeentelijke macht .


 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185