woensdag 14 augustus 2013


 

Peelsamenwerking WMO

 

Voor volgende week dinsdag 20 augustus staat een vergadering van de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling op de rol. Op de agenda staat o.a. het voorstel om in te stemmen met de Uitvoeringsorganisatie Peelsamenwerking WMO.  Meegedeeld is dat hierover een presentatie zal worden gegeven. Tevens zal een toelichting worden gegeven op de stand van zaken decentralisaties in het sociale domein (Participatiewet, AWBZ en Jeugdzorg).

 Aanvankelijk was hiervoor een thematische raadsbijeenkomst gepland op 30 mei jl. Vanwege de geplande behandeling van het voorstel over de Uitvoeringsorganisatie Peelsamenwerking Wmo in de commissie MO van augustus en de raad van 12 september a.s., is in overleg met het presidium besloten om uw raad tijdens de commissievergadering MO van 20 augustus 2013 bij te praten (voor zover dat op dit moment mogelijk is), over de ontwikkelingen met betrekking tot de transities in het sociale domein. Alle raadsleden zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
Ik heb het altijd jammer gevonden dat de bijeenkomst van 30 mei niet is doorgegaan. Volgens mij had de raad heel zinnig over dit onderwerp kunnen praten, ook al zijn nog niet alle finesses en details van de regelingen bekend. De raad had piketpalen kunnen slaan. Samenwerking binnen Peelverband is natuurlijk een goede zaak. Daar zul je mij niet over horen klagen. Ik blijf het echter vreemd vinden dat het rijk wil decentraliseren naar gemeenten, die het dichtst bij de burger staan. Maar wat als deze gemeenten niet in staat zijn zelfstandig deze nieuwe taken uit te voeren? Dan moet je natuurlijk partners zoeken. Maar ondermijn je daarmee niet je eigen bestaansrecht? Over dit dilemma hadden wij op 30 mei moeten praten.

Ook hadden wij de gelegenheid moeten aangrijpen om een aantal uitgangspunten duidelijk te krijgen zoals

Wat is goede en efficiënte zorg voor onze gemeente?.
Welke doelen ten aanzien van zorgverlening willen we bereiken?
Wanneer zijn we daarin als gemeente succesvol?

Als we het antwoord op deze vragen hebben, kunnen we onze doelen naast de doelen van de andere partners leggen en zien of er overeenkomst tussen bestaat. Zonder deze overeenkomst wordt het een heilloze weg.

Misschien kunnen we dit alsnog op 20 augustus a.s.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185