zondag 25 augustus 2013


 

De Noordoost corridor


Donderdag 29 augustus gaat de raad zich uitspreken over de  plannen van de Stuurgroep Noordoost corridor. De Stuurgroep legt een aantal alternatieven voor de betrokken raden. Het ED heeft afgelopen week in een aantal artikelen aandacht besteed aan deze voorstellen. Wat opvalt is dat de drie meest betrokken gemeenten ieder hun eigen gang gaan. Er is geen gemeenschappelijk standpunt. Het eigenbelang geeft de doorslag. Zo maken de gemeente het de provincie wel erg gemakkelijk. Zij kan kiezen.
De optelsom van  alle wensen van de gemeenten overschrijden alle budgetten. Waarom zijn de gemeente niet verstandiger geweest en waarom hebben zij zich niet verenigd op een gemeenschappelijk en reële inzet? Met een gemeente als Laarbeek dat in  de Stuurgroep alleen maar voortdurend de mantra van het bereikbaarheidsakkoord aanheft, was dit natuurlijk ook niet mogelijk. Heel verstandig was dit niet. En allerminst productief. Dit mag van Zeeland zich aanrekenen.

In het ED van afgelopen zaterdag maakt Van Zeeland het wel erg bont. Hij dreigt zelfs naar de Raad van State te stappen. Dit is wel heel erg voorbarig voor een wethouder die zij het met tegenzin akkoord gaat met de oplossingsrichtingen die de stuurgroep voorstelt.

De informatievoorziening van de raad door de wethouder  laat nogal wat te wensen over. De wethouder heeft de raad tot op heden slechts mondjes maat geinformeerd over de besluitvorming in de stuurgroep. Hij beriep zich hierbij op de vertrouwelijkheid van de besprekingen in de stuurgroep. Dit staat in schril contrast met wat wij in de informatie over de stuurgroep op de site van de provincie lezen:

“ De wethouders en raadsleden zijn de democatisch gekozen vertegenwoordigers van een gemeente. Vanuit alle direct betrokken gemeenten is een bestuurder afgevaardigd in de stuurgroep waar de belangen van de gemeente ingebracht worden. Deze stuurgroep besluit in gezamenlijkheid over het project NOC nadat ook de Adviesgroep haar advies heeft uitgebracht. De gemeentebestuurders in de stuurgroep informeren de eigen gemeente (college en raad).”

Ook nu legt hij voor de raadsvergadering van aanstaande donderdag slechts heel summiere informatie voor aan de raad. Ook wachten wij nog steeds op de zienswijze van het college. Blijven zij van Zeeland volgen of durven zij een eigenstandig standpunt in te nemen?  We zijn benieuwd. Met name de opstelling van PNL is van belang. Van Briels is in dit opzicht niets te verwachten.

Hoe slecht van Zeeland de zaken gemanaged heeft, blijk tuit de agenda voor de extra raadsvergadering. De raad wordt verzocht zich uit te spreken over zaken die in de raadsvergadering zelf eerst nog toegelicht moeten worden. Dit had natuurlijk eerder moeten gebeuren. De commissievergadering  Ruimtelijke ordening van afgelopen was een uitgelezen moment hiervoor geweest. Nu moet  de raad op hetzelfde moment dat hij geïnformeerd wordt, meteen beslissen. Een zichzelf respecterende raad  doet dit natuurlijk niet!


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185