zondag 11 augustus 2013

 

Kan het nog gekker


Al meer dan een maand praat Laarbeek over een brief van wethouder Vereijken aan zijn medeleden van het college van B en W. Deze brief is in handen gekomen van het ED. Het college en de fractievoorzitters hebben het voortdurend over “ het lekken van vertrouwelijke informatie uit het college” wordt genoemd. Het heeft geresulteerd in veelvuldig overleg. Uiteindelijk culmineerde dit overleg in het voorstel om een extra raadsvergadering te beleggen. Letterlijk stond in de uitnodiging voor deze vergadering: `De extra vergadering wordt uitgeschreven op verzoek van een vijftal fractievoorzitters naar aanleiding van het lekken van vertrouwelijke informatie.` Uiteindelijk ging de vergadering op 19 juli j.l niet door omdat de fractievoorzitters het niet eens konden worden over het voorstel dat aan de raad zou worden voorgelegd.

Wel werden de fractievoorzitters het eens over een brief aan de burgemeester, waarin zij hem vragen aangifte te doen van het lekken van vertrouwelijke informatie uit het college. “. Iedereen praat nu al meer dan een maand over het lekken van vertrouwelijke informatie uit college. En wat blijkt nu: er is helemaal geen vertrouwelijke informatie. Tenminste als we het college moeten geloven! Het college antwoordde eind van deze week op de brief van de 5 fractievoorzitters. Het verzoek om aangifte te doen wordt afgewezen.

Namens het college schrijft de burgemeester dat er volgens het college geen sprake van het lekken van vertrouwelijke informatie vanuit het college.” is.
Een rare redenering. En heel apart. In de brief staat letterlijk:

De heer Vereijken heeft aan het einde van de collegevergadering op 26 februari 2013 een brief gegeven aan de andere wethouders, de burgemeester en de gemeentesecretaris. Met deze brief heeft hij de overige collegeleden en de gemeentesecretaris deelgenoot willen maken van zijn gevoelen over het declaratiegedrag van de burgemeester. Bij het overhandigen van de brief gaf hij aan, dat de ontvangers van de brief, indien gewenst, hierop terug konden komen in de volgende collegevergadering. Dit is niet meer aan de orde geweest in de opvolgende vergaderingen. Bij het verstrekken van de brief heeft hij deze niet als vertrouwelijk aangemerkt. Natuurlijk is deze wel als zodanig behandeld.
Ook heeft hij de brief niet tijdens deze vergadering, en ook niet later ingenomen. Voor de heer Vereijken was met het delen van zijn gevoelen de zaak afgedaan.

Wat staat hier? Op de eerste plaats dat de brief niet als vertrouwelijk is aangemerkt maar wel als zodanig is behandeld. Hoe verzin je zoiets? Dit betekent m.i. dat wat als lekken is aangemerkt niet meer of niet minder is dan het schenden van het briefgeheim. Iemand heeft zonder toestemming de brief verspreid. Cryptisch is de zin “Natuurlijk is hij wel als zodanig ( = vertrouwelijk ) behandeld”. Slaat dit op de bespreking en/of op de brief? Er is echter volgens het antwoord geen bespreking van de brief geweest. De brief is uitgedeeld en verder niet besproken! Wie dit gelooft mag het zeggen. Vanwaar dan het besluit of als u wilt de suggestie dat er mogelijk in de volgende vergadering op teruggekomen kon worden?

Verder schrijft het college:

“Het college heeft als bestuursorgaan deze brief nooit ontvangen. De brief is enkel als persoonlijk stuk door de heer Vereijken overhandigd aan zijn collega’s buiten de orde van de vergadering om. Er kan dan ook niet gesproken worden over het lekken van vertrouwelijke informatie uit het college, daar dit document op geen enkel moment onderdeel heeft uitgemaakt van een dossier en/of zaak. Het gaat om een document dat de heer Vereijken als privépersoon aan de overige collegeleden en de gemeentesecretaris heeft overhandigd. ”

Waarom wordt op dit moment deze redenering opgezet? Heel merkwaardig en ongeloofwaardig. Wat eerst door Jan en alleman, inclusief het college, het lekken van vertrouwelijke informatie uit het college werd genoemd, wordt nu ineens betiteld als het schenden van het briefgeheim. Letterlijk staat er aan het einde van de brief: De heer Vereijken heeft aangegeven om op persoonlijke titel aangifte te doen, omdat een eigendom van hem, een brief, is doorgespeeld naar de pers. Wij noemen dat nog altijd in gewoon Nederlands  lekken!

Het college krijgt op deze manier steeds meer uit te leggen!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185