zondag 18 augustus 2013


 

Krijgen we een hete herfst in Laarbeek?


Het politieke leven in Laarbeek wordt deze week hervat. Commissievergaderingen staan op de rol. Al met al belooft het dit jaar een hete herfst te worden in Laarbeek. Niet alleen de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen werpen hun schaduw vooruit. Ook interne perikelen en besluitvorming in een aantal cruciale dossiers leiden tot toenemende spanningen. Het lijkt erop alsof de interne perikelen de bestaande redelijke eensgezindheid in de raad tussen de verschillende partijen aantast. Dit is het laatste wat Laarbeek zou moeten overkomen.

Intern wordt een onderzoek uitgevoerd naar verboden handelingen die raads- en commissieleden mogelijk hebben gepleegd. Het onderzoek naar het doen en laten van Wim van Dijk is gereed; het rapport over andere raads- en commissieleden komt begin volgende week. Eind van deze maand komt het rapport van Hordijk % Hordijk over het declaratiegedrag van de burgemeester. Met spanning en enige angst wordt hier naar uitgekeken. Het is ook alles bij elkaar wel een beetje veel. Ondertussen vraag je je af hoe het onverhoopt zover heeft kunnen komen. Zijn we als politiek te gemakkelijk geworden in het naleven van de regels? Hebben partijen en de gemeente er mogelijk te weinig aandacht aan geschonken? Is het misschien vooral toch een mentaliteitskwestie? Denken en handelen we misschien teveel lokaal?

Allemaal vragen die zich aandienen en waar een antwoord op moet komen, ongeacht de conclusies die straks op basis van de rapporten getrokken gaan worden. Laarbeek kan niet verder als niet eerst intern schoon schip wordt gemaakt. Als we dit niet doen, zit Laarbeek jarenlang in de problemen en worden pleidooien voor het behoud van de zelfstandigheid volstrekt ongeloofwaardig!

Laarbeek staat door deze ontwikkelingen aan de rand van een regelrechte bestuurscrisis. De burgemeester is aangeslagen; Wim van Dijk is vrijwillig opgestapt als raadslid. Mogelijk gaan andere(n) volgen. Bovendien speelt ook nog de affaire van de gelekte brief van Vereijken die ineens in de merkwaardige gedachtegang van het college alleen maar privé “eigendom ” van Hans Vereijken is, omdat hij buiten de orde van de vergadering uitgedeeld zou zijn. Kennelijk weet Laarbeek niet goed hoe omgegaan moet worden met integriteit, met de betekenis, de naleving en de handhaving ervan.

Duidelijk is dat er de komende weken moed, voortvarendheid en bestuurskracht van de Laarbeekse raad gevraagd. Zal de raad dit zonder aanzien des persoons kunnen opbrengen? Om schoon schip te maken zal dit moeten!


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185